Datatrøbbel stoppet konkursras

Mange selskaper har fått leve litt lengre fordi kemneren ikke får sendt ut konkurs-begjæringer.

Datatrøbbel stoppet konkursras

Mange selskaper har fått leve litt lengre fordi kemneren ikke får sendt ut konkurs-begjæringer.

På landsbasis var det en kraftig økning i antall konkurser i årets tredje kvartal. Hele 43 prosent flere selskaper gikk konkurs, enn året før. Det var derfor veldig overaskende at Oslo hadde en nedgang på 6,4 prosent.

Nå har forklaringen kommet frem, og ifølge Finansavisen skyldes nedgangen datatrøbbel hos Oslo kemnerkontor.

De sender normalt 10 til 15 konkursbegjæringer til Oslo byfogdembete hver uke, noe som utgjør over halvparten av alle konkursbegjæringene i Oslo.

Dette stoppet i stor grad opp etter at etaten i sommer ble koblet til et datasystem som heter SOFIE. Det er Statens nye innkrevings- og regnskapssystem for skatt, trygd og arbeidsgiveravgift.

Kemnerkontoret har slitt med systemet, og det er derfor et etterslep av konkursbegjæringer som ikke kan sendes ut før etter at året er omme.

- Min hypotese er at antall konkursbegjeringer kommer til å øke sterkt i første kvartal, sier Geir Aga, divisjonsdirektør i Oslo kemnerkontor til Finansavisen.

Han vet ikke hvor stort etterslepet er.

Kemnerkontoret sender konkursbegjæring når selskaper ikke betaler skattetrekk og arbeidsgiveravgift, men det er ikke alle som ender med konkurs. Det skjer i cirka halvparten av tilfellene.

Til toppen