Datavesten som stikker deg i siden

I kampen om å effektivisere kommunikasjon mellom datamaskiner og mennesker har Pentagon laget en interakiv vest som sikkert vil interessere spillfanatikere.

I kampen om å effektivisere kommunikasjon mellom datamaskiner og mennesker har Pentagon laget en interakiv vest som sikkert vil interessere spillfanatikere.

Det amerikanske forsvaret har siden andre verdenskrig ligget i forkant i utviklingen av datateknologi og etter hvert også brukergrensesnitt. For etter hvert som teknologien har blitt mer avansert og instrumentpanelene større, har Pentagon brukt mye penger på forskning på kommunikasjon, prioritering og oppmerksomhet.

I kampen om å kommunisere kritiske beskjeder til flyvere, har derfor det amerikanske luftforsvaret utviklet en ny vest som kan gi brukeren harde, fingeraktige trykk, skriver det engelske vitenskapsbladet New Scientist.

Meningen er at pilotene skal bli trykket i siden og på brystet hvis de legger over for hardt eller er i ferd med å styrte. Dette høres kanskje unødvendig ut, men det amerikanske luftforsvaret erfarer ukentlig det motsatte. Særlig under kraftig akselerasjon eller i tåke og mørke, er det fort gjort å miste retningssansen når man ikke rekker å se på instrumentene.

Kostnaden med å utvikle vesten og andre virkemidler blir beskjeden når man tar med i regnestykket at Pentagon hvert år mister fly til en pris på 2,3 milliarder kroner. I tillegg kommer de drepte pilotene og eventuelle tap på bakken.

Det er nok mange spillentusiaster som begynner å sikle når de nå får høre om Pentagons nyeste påfunn, for med en slik vest ville spillopplevelsen kunne heves enda noen hakk. Hvis vesten noen gang kommer i salg i det sivile markedet, vil den både kunne simulere slag, skudd og andre krefter i dataspill.

Utviklerne av vesten, Institute of Human and Machine CognitionUniversity of West Florida, forteller at et fingertrykk er svært effektivt. Dette skyldes at mennesker instinktivt snur seg/styrer vekk fra siden de får trykket på i riktig retning - uten noen form for tekning og tolkning av signaler slik man må gjøre med for eksempel varsellamper, skriver New Scientist.

Vesten, som heter TSAS (tactile stimulation awareness system), er allerede i bruk. Luftforsvaret har også funnet ut at vesten kan brukes til å varsle flyvere om farer bakfra med et fingertrykk på riktig skulder. Også helikopeterpiloter har fått hjelp til å holde stødigere kurser eller stå stille i luften med vesten.

Til toppen