RESULTATERFINANS

Daytradere gir økt business

Nettmeglerne i Norge kaprer markedsandeler, mens kollegene i USA sliter. Men størst vekst har "børsen i børsen" på grunn av daytraderne.

Oddmund Grøtte
4. apr. 2001 - 13:10

Det er i USA vi finner såkalte ECNs (Electronic Communications Networks) som ikke er noe annet enn en børs i børsen. Gjennom en ECN kan market makerne og kundene tilby sine kjøps- og salgsordrer.

(Red. anm.: En market maker er pliktig til å lage et marked, dvs stille kjøps- og salgskurser i en aksje. Mange kunder har vært misfornøyde med market makers utførelse av ordrer på Nasdaq, men nå har de muligheten til å gjøre det samme selv via ECNs. Det betyr at hvem som helst kan legge ut sine ordrer hvor enn du er i verden på lik linje med andre. På New York Stock Exchange (NYSE) er det et eget system med "spesialister" som har monopol på alt kjøp og salg i "deres" aksjer og det er lite handel i aksjer på ECNs i aksjer som er notert på NYSE. Noe av årsaken til dette er sannsynligvis at det er dyrere å trade på Nasdaq enn på NYSE: Dyr elektronikk på Nasdaq)


Fremveksten av ECNs har gitt en enorm likviditet til markedet. De største ECNs er Instinet og Island. I dag skriver Reuters at mer enn 30 prosent av alle transaksjoner på Nasdaq går via ECNs, opp 20 prosent fra året før. Alle som handler via ECNs betaler en avgift, noe som har gitt pene overskudd til eierne. Oppgangen står i sterk kontrast til nedgangen i antall transaksjoner blant nettmeglerne. Det er først og fremst daytradere som bruker ECNs og det er lite trolig at de profesjonelle lider som følge av nedgangen på Nasdaq-indeksen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.