Daytrading: Steinar lever på andres penger

Hvem drømmer ikke om å bruke andres penger? Oslogutten Steinar Larsson har i over to år handlet aksjer for mer enn fire milliarder kroner på andres bekostning.

Hvem drømmer ikke om å bruke andres penger? Oslogutten Steinar Larsson har i over to år handlet aksjer for mer enn fire milliarder kroner på andres bekostning.

Steinar Larsson har de siste årene handlet aksjer for mer enn fire milliarder kroner - hovedsaklig andres penger. Likevel kan Steinar stikke gevinsten i egen lomme.

Høres dette forlokkende ut, bør du vurdere å bli daytrader og koble deg opp mot et tradingsenter i USA (det er fortsatt lite av dette i Norge ennå). Steinar Larsson har de siste to årene levd av å trade aksjer gjennom et tradingkontor i USA etter å ha fått tilgang til pengebingen hos tradingsenteret. Gjennom såkalt marginhandel kan han handle for adskillig mer penger enn det han har innestående på sin konto.


- Gjennom tradingsenteret har jeg mulighet til å handle vesentlige beløp for senterets regning. Jeg bruker med andre ord deres penger for å handle aksjer, sier Larsson til digitoday.no. - Nettopp ved å knytte meg til et online-tradingsenter kan jeg nyttiggjøre meg flere muligheter, både med tanke på hardware og et bra arbeidsmiljø, sier Larsson.


- Jeg begynte med en margin på 10 til én og med en minimumsmargin på 25.000 dollar. Dette betyr at jeg kunne kjøpe aksjer for det tidobbelte, altså 250.000 dollar. Slike posisjoner kan jeg sitte på på én dag, men må betale rente for å bruke marginen natten over, noe jeg sjelden gjør. Det er tradingsenteret som betaler marginen samme dag, men de tjener på at de får en del av kurtasjen ved kjøp og salg av aksjer. Etter hvert som senteret har fått større tillit til meg, har de økt marginen forholdsvis mye slik at min kjøpekraft er adskillig forbedret.

I senteret er det en risk manager som kontrollerer enhver posisjon til de tilknyttede traderne. All handel skjer online, men via systemene til tradingsenteret. Hvis en trader har et tap på for eksempel 30.000 kroner, vil manageren ringe traderen for å spørre om han har kontroll på tapet. Hvis traderen ikke gir et fornuftig svar og virker ute av psykisk balanse, har manageren alle rettigheter til å overta styringen. På den måten skal senteret sikre seg for at tradere ikke tar stor risiko slik at senteret går konkurs (red.anm: Slik Nick Leeson gjorde med Barings Bank i 1995 på vill spekulasjon).

Larsson vil ikke si navnet på tradingsenteret, men har bevisst valgt å satse på et senter som har et veldig bra rykte og navn. Et av kravene senteret stilte var at Larsson måtte avlegge internasjonal meglereksamen. Ved å stille slike strenge krav sikrer senteret seg seriøse tradere og mindre sannsynlighet for å dra hele senteret med seg over ende. Traderne må hele tiden vise fremgang overfor sin manager. Dette betyr ikke nødvendigvis at traderen må tjene bøttevis med penger, men ganske enkelt at han er villig til å lære og vet å kontrollere risiko.

- Å koble seg opp mot et senter med såpass strenge krav kostet mer penger og fritid enn andre senter med mer liberale krav, men jeg får betalt for dette senere gjennom lavere kostnader. Til å begynne med jobbet jeg i deres lokaler i Chicago, men etterhvert har jeg benyttet med av muligheten til å handle fra Norge på grunn av familiære forhold. Dette gjør at jeg mister noe av miljøet, men jeg er med på daglige morgenmøter gjennom Internett, avslutter Larsson.

Til toppen