Dcom/Corba-striden tilspisser seg

Når noen av verdens største leverandører av programvare splittes i to leire og ingen er villige til å gi slipp på sin teknologi, er det ikke lett å få til en standardisering. Nå strides det om hvordan programsnutter skal kommunsiere i nettverk.

Når noen av verdens største leverandører av programvare splittes i to leire og ingen er villige til å gi slipp på sin teknologi, er det ikke lett å få til en standardisering. Nå strides det om hvordan programsnutter skal kommunsiere i nettverk.

På en konferanse som samlet representanter for både Microsoft og motalliansen bestående av Netscape Communications, Sun Microsystems, IBM og Novell, kranglet partene videre om hva som skal bli den enderlige standarden: Common Object Request Broker Architecture (Corba) eller Distributed Component Object Model (Dcom).

Hele striden dreier seg om på hvilken måte objekter eller deler av programmer lagret på forskjellige maskiner og servere i et nettverk skal kunne kommunisere med hverandre, f.eks. over Internett. For å få dette til, trenger man en teknologi som kan koble objektene sammen. Sett fra brukerens synspunkt burde denne teknologien være plattformuavhengig.

Og det er her Microsoft er håret i suppa. De befinner seg alene på sin side hvor de kjører på med ActiveX og Dcom-teknologi, som vil være plattformavhengig og helt i tråd med deres stil.

Mot seg har de Corba-distribusjonen, som er en vedtatt standard av Object Management Group (OMG), satt sammen av 600 selskap som dekker dataindustrien. Corba-teknologien er ikke plattformavhengig, og kan for eksempel sammen med Internet Inter-ORB Protocol (IOP-protokollen) la programsnutter kommunisere fritt over Internett. JavaBeans-komponenter støtter Corba-teknologien.

JavaBeans/Corba-tilhengerne malte med bred pensel under konferansen og la ut om hvor inkompatibel Microsofts løsning etterhvert vil være. Noen hevdet også at firmaet snart ville bli tvunget til å støtte Corba. Netscapes visepresident Mark Andreessen sier til CNetNews at Microsoft vil bli nødt til å droppe Dcom:

- Jeg tror Microsoft må kapitulere og støtte Corba innen 18 måneder, sa han.

Allikevel var det ikke alle i anti-Dcom leieren som var like bombastiske:

- Både Dcom og Corba vil nok eksistere i en viss tid fremover. Folk vil jo gjøre mye penger på å bygge broer mellom disse to standardene, sa Suns visepresident Bud Tribble.

Dcom-teknologien ble lansert sammen med Win NT 4.0-plattformen, og det jobbes allerede med løsninger for Dcoms problemer, men det ser altså ikke ut til at Microsoft er villige til å legge seg på Corba-standarden.

I mellomtiden mobiliseres applikasjonsutviklerne:

- Sun og kompanjonger er godt igang for å få Java-programvaren fri for nativ kode og dermed i stand til å kjøre på praktisk talt alle operativsystemplattformer med sin 100 % Pure Java sertifisering.

Microsoft påpeker at Java-programmerere i dag er nødt til å legge til programkode som er spesifikk for hver enkelt plattform for at alle applikasjonene skal kunne kjøres. Suns talsmann, Bud Tribble, måtte innrømme at dette faktisk er tilfellet i dag.

- Multimedia API-er for Java, og spesiellt video, er ennå ett år unna, sa han.

- Dersom en applikasjon skrevet i Java trenger multimedia i dag, er du nødt til å spesialtilpasse denne til plattformen den skal kjøres på.

I tilegg sa Tribble at API-ene(Application Programming Interface) for transaksjoner vil være ferdige før multimedia API-ene, men han kunne ikke gi noen eksakt dato.

Både Tribble i Sun og Andreessen fra Netscape erkjente at selskapenes innsats for Java i det siste ikke har vært helt optimal, men de la til at dette ikke er noe problem så lenge språket modner og blir mer kompakt, kjører raskere og utviklerne kommer med kjappe kompilatorer.

Til toppen