De 10 viktigste IT-rådene for 2003-2004

Her er de overordnede forutsetningene Gartner mener du bør ha i hodet i år, enten du lager eller kjøper IT.

Analyseselskapet Gartner utarbeider hvert år en liste over "Topp 10 spådommer", et sett med overordnede spådommer Gartner mener alle store IT-kjøpere bør legge til grunn for sine avgjørelser. Den årlige Gartner-listen er derfor også svært interessant lesning for IKT-bransjen.

Gartner lever ellers mest av å selge detaljerte analyser og spådommer om enkeltselskaper, produkter eller grupper av produkter og nisjemarkeder.

    Les også:
Her er listen for Gartners Topp-10-råd for 2003 (punkt 1-5):

1) Farten på nettverket og telelinjene øker fortere enn ytelsen, minne og lagring på IT-systemene. Dette bør man utnytte til å lage mer desentraliserte løsninger. ASP/outsourcing og nettverkskrevende løsninger vil bli billigere.

2) Interbedrift-/interbransje-løsninger blir de nye systemene. De fleste større systemer har nå innført eller planlagt innføringen av omfattende ERP-systemer. Det er mulighetene for å koble seg sammen mot samarbeidspartnere og konkurrenter gjennom for eksempel portaler, e-faktura og ekstranett som nå gir de største muligheten for gevinst, både for kjøpere og IT-byggere. Planlegg å bygge eller å knytte deg til inter-enterprise-systemer før "de står på trappen din".

3) Vurder pris og investeringer i interbedrift-/interbransje-systemer. Det er mye vanskeligere å vurdere om du skal være med på å skape og eie slike systemer enn IT-systemer du bare eier og bruker selv. Mange slike løsninger vil være eid av bransjeforbund, nye aktører eller grupper av konkurrenter. Plutselig kan et system bli en bransjestandard og låse deg til en teknologi og kostnadsmodell.

4) Nå begynner IT-systemene å gi gevinster. IT-systemer gir mer effektiv drift, noe som har gitt høy vekst uten særlig mange nye ansatte. Når veksten nå er redusert, vil IT-systemene kunne brukes til ekte effektivisering. Endel bedrifter vil derfor kunne (og bør) gjennomføre store oppsigelser selv om de ikke sliter økonomisk. Dette vil forårsake konflikter.

5) Lavere innovasjonstakt og et tøffere økonomisk klima vil halvere antallet IT-leverandører innen slutten av 2004. Dette vil skje både gjennom konkurser og oppkjøp, det siste selv av store og finansielt sterke aktører. Du må derfor holde et øye med økonomien til dine leverandører. Velger du leverandører med høy eller middels risiko, må du ha planer om hvordan du skal håndtere et eventuelt bortfall. Den lavere innovasjontakten gjør at programvare får lengre levetid i årene fremover.

De 10 viktigste IT-rådene, del 2

Til toppen