FORBRUKERTEKNOLOGI

De aller beste gratis-programmene

digi.no skriver om et gratis-program hver dag. Her er våre egne favoritter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. nov. 2007 - 14:51

Hvis du vil, kan du klare deg med bare gratis programvare. Dette gjelder alt fra operativsystemet til kontorsamlingen og alle typer støtteprodukter.

Utvalget er utrolig og det ene alternativet utkonkurrerer det andre. Hver dag velter det ut både nye programmer, og oppdateringer av eksisterende. digi.no har siden 2001 omtalt et gratis nytteprogram hver dag, men noen skiller seg ut.

Her er listen over nettjuveler vi her i digi.no-redaksjonen bruker i produksjonen av digi.no - og hjemme på våre PC-er.

Antivirus: Avast! er redaksjonens foretrukne antivirus-løsning for hjemme-PCene. Programmet er enkelt å konfigurere og krever langt færre ressurser av PC-en enn mange mer kjente produkter. Les mer og last ned her.

Et annet godt alternativ er AVG Anti-virus, som nettopp har kommet i en ny versjon. Les mer her.

Nettlesere: Stadig flere i digi.no-redaksjonen bruker nå Firefox. De som sverger til Internet Explorer, kan få tilgang på mer funksjonalitet gjennom tillegget Maxthon. Les mer og last ned her.

Også norske Opera er standardutstyr på redaksjonens PC-er.

Spionvare: Du kan ikke stole på bare én spionvare-fjerner. Våre erfaringer er at kombinasjonen Ad-aware og Spybot Search & Destroy tar det meste.

Søk: En rekke aktører tilbyr søk etter e-post, filer og alt det andre du har på PC-en. Copernic Desktop Search er ikke så kjent som noen av de andre alternativene, men er en rask og god løsning for hjemme-PCen. Les mer og last ned her.

OpenOffice.org: OpenOffice.org er et alternativ til Microsoft Office som tilbyr alt den funksjonaliteten flertall i redaksjonen trenger. Les mer og last ned her.

Musikk-bibliotek: Flere i redaksjonen har iPod, men i stedet for iTunes bruker vi gjerne gratis-programmet MediaMonkey til å holde styr på musikken vår. Programmet gir større frihet enn iTunes og forenkler oppryddingen i MP3-tagger. Les mer og last ned her.

Ripping: Når vi skal gjøre om CD-ene våre til MP3-filer, har flere av oss brukt Exact Audio Copy. Les mer og last ned her.

Brannvegg: Brannveggen som følger med i Windows gir bare beskjed om aktivitet som forsøker å trenge inn. Avanserte brukere trenger noe mer, blant annet for å bli varslet om spionvare. Flere i redaksjonen bruker derfor ZoneAlarms gratis-alternativ. Les mer og last ned her.

Grafikkmanipulering: Vi har ikke de aller mest avanserte behovene, de ordner fotografen/illustratøren vår, men vi bruker Photoshop-konkurrenten Gimp. Grensesnittet er litt annerledes, men Gimp blir stadig bedre og har norske menyer. En for USB-pinner fjerner en tidligere litt komplisert installasjon. Les mer og last ned her.

Zip-filer: For å pakke opp komprimerte filer, bruker vi ZipGenius som håndterer en lang rekke kjente formater. Les mer og last ned her.

Lynmeldinger Live Messenger er bra, men reklame og mangel på støtte til alle andre lynmeldingsprogrammer, gjør at flere i digi.no-redaksjonen har installert Pidgin (tidligere Gaim. Den lar deg kommunisere med brukere som benytter ICQ, AIM, Microsoft Messenger, Yahoo, Google Gtalk og mange andre. Les mer og last ned her.

Passord: I stedet for å skrive opp adresser, passord og brukerID-er på lapper, bør du bruke KeePass, en avansert passord-samler som du låser med et master-passord. Supersterk kryptering, bare ikke mist master-passordet! Les mer og last ned her:

Filadministrasjon: Når vi skal flytte og rydde filer, bruker vi FreeCommander som gir deg to vinduer med filer og en rekke muligheter. Les mer og last ned her.

Rydde plass på disken: JDiskReport er et smart program som lar deg analysere en harddisk og sortere filene etter alder, hva du bruker og størrelse. Du får fremstilt resultatet i grafer eller tekstrapporter og kan så flytte og slette for å skape plass. Les mer og last ned her.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Rydde enda mer plass: Det finnes en rekke rydde-programmer, men få gjør så mye som Crap Cleaner. Programmet sletter ubrukte/temporære filer fra både Windows og en stadig lengre liste liste av programmer. Cleaner kan også rydde alle typer lister som viser deg (og andre) de sist brukte filene eller adresser samt fjerne etterlatenskaper fra avinstallerte programmer i registeret. Les mer og last ned her.

Synkronisering: SyncBack er et smart og brukervennlig program for å holde sikkerhetskopier oppdatert. Les mer og last ned her.

Nedlastning: Når du skal laste ned en stor fil, for eksempel en demoversjon av et spill, bruker vi Fresh Download. Programmet øker farten og sikrer deg mot avbrudd. Les mer og last ned her.

Bildeadministrasjon: Faststone er et program som er lite og enkelt å bruke til å vise og administrere bilder, men som også tilbyr funksjonalitet som beskjæring og fjerning av røde øyne. Les mer og last ned her.

Virtuell jordklode. Enkelte i digi.no-redaksjonen er svært fascinert all funksjonaliteten som ligger i Google Earth. Det har ikke gått med få timer på å sveve fra sted til sted. Blant annet fin å bruke før man reiser til et nytt sted. Les mer og last ned her.

Tidligere har vi også laget en oversikt over de beste nettbaserte gratisprogrammene. Den finner du her.

Du må selvfølgelig gjerne fortelle om dine personlige favoritter i debatten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.