KARRIERE

- De ansatte er i sjokk

Har ingen planer om å selge meg ut, sier Opera-gründer Jon von Tetzchner.

Sjokkexit: Opera-gründer Jon von Tetzchner sier meldingen om at han slutter kom overraskende på de ansatte.
Sjokkexit: Opera-gründer Jon von Tetzchner sier meldingen om at han slutter kom overraskende på de ansatte. Bilde: Per Ervland
27. juni 2011 - 09:57

Meldingen om at gründeren Jon S. von Tetzchner forlater Opera Software slo fredag kveld ned som en bombe. Riktignok trakk han seg allerede i januar i fjor fra stillingen som toppsjef etter femten års fartstid, men avtalen var å bli værende som strategisk rådgiver.

    Les også:

I en følelsesmessig kunngjøring ble det ikke sagt noe om årsaken til at han slutter. Senere ble det klart at skillsmissen skyldes at han har røket uklar med ledelsen og styret om veien videre for det norske nettleserselskapet.

Von Tetzchner ringer selv digi.no mandag morgen. På spørsmål om hva denne uenigheten går på, svarer han:

Jeg liker ikke å være middelmådig i noe. - Det var mitt ønske å gå noe fortere fram. På dette tidspunktet ville jeg vært mer fokusert på vekst og investert i større grad enn de er villige til. Det er kjernen i det vi ikke er enige om. Man er mer opptatt av den kortere optimaliseringen, mens jeg som person er mer opptatt av å vokse selskapet og styrke posisjonen.

Underveis i praten sier han stadig «vi» når han refererer til bedriften, brukerne og ikke minst folkene i Opera Software. Han sier han er glad i dem alle sammen, og særlig de 740 ansatte.

Tetzchner er største eier i selskapet og kontrollerer en aksjepost på 12,34 prosent gjennom Dvorzak AS. Han sier han ikke har noen planer om å selge.

- Jeg har ingen planer om å selge meg ut av Opera. Jeg har veldig tro på selskapet, og de ansatte. Vi har oppnådd 200 millioner brukere, og jeg mener det er mulig å komme mye, mye lenger.

Von Tetzchner ser for seg at Opera Software bør kunne legge til grunn samme inntjeningspotensial per bruker som Facebook, som han sier snakker om rundt 4 dollar per bruker i året. Det blir mye når ambisjonen er å nå 500 millioner brukere innen 2013.

- Det ligger store muligheter der. Vi er veldig sterke i store deler av verden, ikke minst i nye markeder.

Tenker mye

Opera-gründeren, som sammen med Geir Ivarsøy stiftet nettleserbedriften i 1995, har ideer til nye prosjekter. Men de ønsker han foreløpig ikke å prate om. Han vil ikke engang si om prosjektene er teknologirelatert.

- Hva jeg skal drive med får vi finne ut etter hvert. Jeg tenker mye, men samtidig er det ikke noe jeg ønsker å annonsere på dette tidspunkt, sier von Tetzchner, som nå planlegger å ta seg en liten ferietur til Asia.

Nekter å være middelmådig

Tetzchner, som har en mastergrad i informatikk fra Universitetet i Oslo, arbeidet i begynnelsen selv som utvikler i Opera, men la programmeringen på hylla for mange år siden. Noen retur til røttene frister ham ikke.

- Det er ti år siden jeg skrev min siste kodelinje. Etter å ha jobbet med en del av gutta på Opera føler jeg at jeg ikke er kompetent nok som utvikler. For ti år siden var jeg ganske bra, men jeg har såpass respekt for kompleksitetene som det innebærer. Det er bare å si det som det er: Jeg liker ikke å være middelmådig i noe. Selv om jeg sikkert kunne trent meg opp, ville jeg nok dessverre vært det hvis jeg begynte nå.

I stedet ligger det i kortene at han vil bruke erfaringen i det å bygge teknologiselskaper i tiden som kommer.

Han gjentar at Opera er som et barn for ham og at det selvfølgelig er vedmodig å slutte.

- Det er alltid tøft å gi slipp på barnet sitt. Men jeg skal følge barnet mitt veldig nøye. Det går dypere enn det å være største aksjonær. De fleste som jobber i selskapet har jeg enten direkte eller indirekte vært med på å rekruttere. Det blir en form for familie.

- Hvordan ble nyheten mottatt av kollegene dine?

- Det ble antakelig mottatt med sjokk. Det er veldig hyggelig at det er såpass mange hyggelig meldinger fra de ansatte. Hver enkelt av dem er viktige for meg. Jeg har veldig stor tro på Opera som selskap.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.