BEDRIFTSTEKNOLOGI

De fleste kjøper for mye programvare

Systemene til norske OpenIT avslører at de fleste ikke driver med piratkopiering - de kjøper for mye programvare.

27. apr. 2004 - 11:39

Det ukjente Oslo-selskapet OpenIT er blitt et gryende eksport-eventyr. Selskapet kundeliste teller bare de aller største – selskapene som står på den såkalte Global 2000-listen.

Gigantene brukere OpenITs systemer for å måle bruke av sine programvarelisenser og servere. Dette kan gi store besparelser, for de fleste kjøper for mye.

Tallene OpenIT servere er spennende, for programvarebransjen har skapt stor oppmerksomhet rundt piratkopiering. Det er derfor oppsiktsvekkende påstander at kanskje veldig mange bedrifter kjøper for mange lisenser.

Årsaken er enkelt – når man kjøper inn et IT-system, teller man hvor mange som trenger en lisens og betaler for det. I tillegg, forteller gründer og OpenIT-sjef Øystein Fosli, at for å være sikker, kjøper de fleste noen ekstra lisenser. Så går tiden og det viser seg at ikke alle tar lisensene i bruk – men bedriften betaler fremdeles for årlige vedlikeholdsavgifter og oppgraderinger.

OpenITs programvare teller ikke bare lisenser, men måler museklikk og tastetrykk for hver lisens. Dermed kan man ikke bare finne lisenser som ikke er i bruk, men også lisenser som brukes så lite at man kanskje kan kutte dem ut.

- Tall fra våre kunder viser at for 60 prosent av alle dine applikasjoner, har du kjøpt for mange lisenser. For 20 prosent har du kjøpt for få, forteller Fosli til digi.no.

Dette bidrar til unødvendig høye IT-utgifter. Fosli forteller at mange av de store kundene er oljeselskaper og industriselskaper som bruker avanserte programmer for simulering, konstruksjon og analyse. Dette er systemer som fort koster 100.000 dollar – per bruker.

- Oljeselskapet Burlington sparte fem millioner dollar ved å bruke våre systemer til å finne lisenser som ikke var i bruk, forteller Fosli.

OpenIT selger også en rekke smart systemer for administrasjon av databaser og servere. Disse lar IT-sjefer måle hvem og hva som belaster både prosessorene på servere og lagringssystemene.

- I Statoil vokste lagringsbehovet nesten ukontrollert inntil man fordelte kostnadene og gav de forskjellige divisjonene våre systemer for å analysere bruk. Med våre systemer kan for eksempel se hvor lenge siden det er filer har vært i bruk, hvem som bruker databaser og hvor mye de bruker. Dermed kan du luke ut redundante kopier og gamle data til tape-lagring.

- Vi hjalp en kunde med 3000 brukere å spare 30 millioner kroner på lisenser til Oracle, forteller Fosli som et annet eksempel.

Foreløpig er OpenIT ganske små, selskapet omsatte for 12 millioner kroner i 2003 og gikk med et overskudd på 400.000 kroner.

- Foreløpig er det så mange store selskaper som ikke er kunder at vi har nok å ta av, men på sikt skal vi skalere våre verktøy ned til bruk for mellomstore bedrifter.

OpenIT eies av Fosli og de ansatte sammen med Selvaag Invest og Toralf Kildal (tidligere Agresso-sjef og gründer). Selskapet ble et programvarehus i 1998 og har et kontor i India.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.