De fleste PC-er er kapret av spyware

Få fenomener plager PC-brukerne mer enn spyware.

Få fenomener plager PC-brukerne mer enn spyware.

Ordet spyware, eller spionprogramvare, brukes gjerne om programvare som lastes ned og installeres på PC uten at brukeren vet om det. Denne programvaren kan så kjøre i bakgrunnen og registrere personlig informasjon, logge brukerens bevegelser på weben, vise uønskede annonser eller redusere ytelsen til PC-systemet. Programvaren er ofte vanskelig å fjernet igjen, når den først er installert.

Spionprogramvaren finner ofte veien til brukernes datamaskin ved hjelp av e-post eller nedlasting og installasjon av programvare fra Internett.

En undersøkelse gjort av organisasjonen Internet Education Foundation (IEF) i samarbeid med Dell, viser at mer enn 90 prosent av alle datamaskinene i USA har er kapret av denne formen for programvare. Undersøkelsen viser også at de fleste ikke vet hvordan de skal kjenne igjen eller bekjempe uvesenet.

Undersøkelsen ble gjort som en del av en offentlig kampanje for å spre kunnskap om spyware. Målet er å nå alle de amerikanske Internett-bruukerne som har bredbåndstilgang, 63 millioner mennesker, i løpet av det kommende året.

IEF mener at bredbåndsbrukerne er de som er mest utsatt, fordi de sjeldnere kobler ned forbindelsen, ofte ikke er tilstrekkelig beskyttet av en brannmur, samt at de har høyere nedlastingshastighet enn modembrukerne, noe som ofte fører til at de laster ned mer fra nettet.

    Les også:

Mange flere PC-brukere ringer nå til PC-leverandøren eller Microsoft angående spywareproblemer enn tidligere. Daglig leder for for Dells amerikanske konsumentavdeling, sier til Seattle Post at mens opptil to prosent av samtalene for 18 måneder siden var fra brukere som trengte hjelp til å løse spywarerelaterte problemer, står spyware bak 20 prosent av problemene Dells kunder ringer selskapet om i dag.

I forrige uke skrev MSNBC at Microsoft oppgir at omkring halvparten av supportsamtalene med kunder er relatert til systemkrasjer som skyldes spyware.

IEF har opprettet et eget nettsted, GetNetWise, for å undervise vanlige PC-brukere i nettrelaterte problemer, inkludert spyware og spam.

Til toppen