De fleste velger Amazons nettsky

Men Microsoft har fått god fart.

Stadig flere virksomheter tar i bruk nettskytjenester. Bildet er fra et datasenter som tilhører Google, som er en utfordrer i dette markedet.
Stadig flere virksomheter tar i bruk nettskytjenester. Bildet er fra et datasenter som tilhører Google, som er en utfordrer i dette markedet. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. feb. 2015 - 12:28

Stadig flere virksomheter ser fordelene med fleksibiliteten som nettskyen, både den offentlige, den private og kombinasjoner av disse, kan tilby. Det finnes en mengde aktører som tilbyr dette – også flere norske, og konkurransen er hard.

Offentlig nettsky

Selskapet RightScale, som tilbyr tjenester på tvers av en rekke nettskyteknologier og -leverandører, kom nylig med en rapport som tar for seg mange ulike forhold ved nettskymarkedet. Rapporten er basert på svar fra 930 IT-ansatte ved en rekke ulike virksomheter og sektorer, hvorav 93 prosent bruker nettskyen. Det går dog ikke fram av rapporten om det kun dreier seg om amerikanske virksomheter, eller om også ansatte ved virksomheter i andre land har svart. 76 prosent av dem som har svart, er ikke brukere av RightScales løsninger.

Blant spørsmålene som har blitt besvart, er hvilke nettskyleverandører som virksomhetene benytter seg av. Det skilles mellom bedrifter med mer enn og færre enn tusen ansatte.

AWS

I de største bedriftene oppgir 50 prosent av dem som kjører applikasjoner i den offentlige nettskyen, at de bruker Amazon Web Services (AWS). Dette er en oppgang på ett prosentpoeng fra en tilsvarende undersøkelse i fjor. På de neste plassene følger Microsoft Azure IaaS (Infrastructure as a Service) og PaaS (Platform as a Service) med henholdsvis 19 og 15 prosent. Begge tallene har økt siden i fjor, og økningen til Azure IaaS på åtte prosentpoeng er den største blant alle tjenestene som er med i undersøkelsen.

For VMwares vCloud Air har utviklingen vært motsatt. Andelen som oppgir å bruke denne tjenesten har blitt redusert fra 18 til 10 prosent det siste året.

Intervjuobjektene har også blitt spurt om hvilke planer de har, enten ved at de allerede er i gang med testing av nettskyløsninger fra andre leverandører, eller har planer om å benytte slike løsninger.

Også her kommer Microsofts IaaS- og PaaS-tilbudt best ut, med henholdsvis 46 og 34 prosent som enten eksperimenterer med eller har planer om å ta i bruk disse løsningene. Tilsvarende andel for AWS er 27 prosent.

Hvilke offentlige nettskyer brukes mest i 2015. RightScale-undersøkelse.
De offentlig nettsky-tjenesten som benyttes mest av de intervjuede i undersøkelsen til RightScale, samt andelene som eksperimenter med eller planlegger å ta i bruk de ulike nettskytjenestene. Bilde: RightScale
 

De mindre virksomhetene

Også blant de mindre bedriftene, altså med færre enn tusen ansatte, er AWS markedsledende. Blant slike bedrifter som kjører applikasjoner i nettskyen, benytter 61 prosent seg av AWS. Dette er en økning på 5 prosentpoeng siden i fjor.

Bak AWS kommer Rackspace Public Cloud med 11 prosent, ned fra 13 prosent i fjor. Microsoft Azure IaaS vokser godt også her og går fra 4 til 9 prosent på et år. Bak der kommer Google App Engine med 8 prosent, ned fra 10 prosent i fjor, men foran Azure PaaS som vokser fra 5 til 6 prosent fra 2014 til 2015.

Selv om ikke mer enn 5 prosent bruker Googles infrastrukturtjeneste, viser rapporten at dette er den plattformen som har flest nye interessenter. 31 prosent av bedriftene er i gang med eller planlegger testing av tjenesten.

Privat nettsky

RightScale skriver at adopsjonstakten for den private nettskyen har blitt redusert det året. Interessen oppleves som høy, men mye snakk om kompleksiteten knyttet til å ta i bruk private nettskyer antas å være en årsak til at en del nøler.

Hvilke private nettskyløsninger benyttes mest i 2015. RightScale-undersøkelse.
VMware er den mest brukte leverandøren av løsninger for private nettskyer, viser undersøkelsen fra RightScale. Bilde: RightScale
 

VMwares vSphere/vCenter er den klart mest benyttede løsningen med 33 prosent andel. Dette er 2 prosentpoeng mer enn i fjor. Deretter følger VMware vCloud Suite og OpenStack – begge med 13 prosent, foran Microsoft System Senter med 10 prosent, Citrix CloudStack med 8 prosent og Microsoft Azure Pack med 7 prosent.

Over halvparten av de største bedriftene benytter VMwares vSphere/vCenter, med vCloud Suite på en klar andreplass og Microsoft System Center på tredje. Også blant de mindre bedriftene er VMwares vSphere/vCenter markedsleder, men andelen er begrenset til 23 prosent. Bak følger OpenStack foran Microsoft System Center.

Samlet er OpenStack den teknologien flest er nysgjerrige på. 30 prosent eksperimenterer med denne eller har planer om å gjøre dette.

Blant virksomhetene til de intervjuede i undersøkelsen benytter 88 prosent offentlige nettskyer og 63 prosent private nettskyer. 58 prosent benytter begge deler.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.