De første fire minuttene kan avgjøre om du får drømmejobben

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. (Bilde: Scanpix)

De fire første minuttene av jobbintervjuet kan avgjøre om du får jobben eller ikke.

– Et førsteinntrykk dannes raskt – vanligvis i løpet av et par minutter, sier førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon Helene Tronstad Moe ved Høgskolen Kristiania til KK.

Ifølge henne er det svært viktig at du i løpet av denne tiden klarer å skape et godt bilde av deg selv. Da slipper du nemlig å rette opp et dårlig inntrykk igjennom resten av jobbintervjuet, mener hun.

Fire dårlige minutter er alt som skal til

Forskning viser nemlig at intervjueren har bestemt seg for om du er en aktuell kandidat etter bare fire minutter, argumenter Moe.

Ifølge førsteamanuensisen skal det mye hard jobbing til for å rette opp et dårlig førsteinntrykk.

I verste fall kan det koste deg drømmejobben, mener hun.

– Etter at vi først har dannet oss et førsteinntrykk av en person, vil vi automatisk søke etter informasjon som bekrefter vårt opprinnelige inntrykk av personen. Vi ser altså ikke etter det som strider mot vårt førsteinntrykk – kun det som kan bekrefte det, forteller hun. 

Norsk undersøkelse bekrefter

Også forsker og foreleser i organisasjonspsykolog Paul Moxnes ved Norges handelshøyskole mener at det skal mye til for å rette opp et dårlig førsteinntrykk.

Ifølge Moxnes' egen forskning sitter det første møtet med en person igjen over tid. Han kan også fortelle at førsteinntrykket av en person ofte stemmer. 

Den norske forskeren har utført en undersøkelse hvor BI-studenter ble bedt om å kategorisere egenskaper hos studenter de nettopp hadde møtt.

Beskrivelse deres av seg selv stemte svært godt overens med medstudentenes førsteinntrykk.

– Tenk på forhånd ut hva som er forventet i situasjonen du skal inn i. Er det et jobbintervju så ønsker du gjerne at de andre skal tenke at du fremstår som en pålitelig, omgjengelig og reflektert person. Da bør du tenke igjennom hvordan du kan ha en atferd som reflekterer nettopp disse egenskapene, sier førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon Helene Tronstad Moe ved Høgskolen Kristiania til KK.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen