De klareste IT-tegnene for tiden

Det finnes trender i IT-bransjen som alle andre steder. Her er noen av årets.

Det finnes trender i IT-bransjen som alle andre steder. Her er noen av årets.

For et par uker siden var min partner og jeg i Gøteborg. Nærmere bestemt på Comdex, som er Skandinavias største software-messe. Mens vi trasket fra stand til stand (og slikt kan man jo gjøre i timevis på sånne steder), var den tingen som slo meg tydeligst at det er fint lite nytt under solen.

Men om den store innovasjonen glimret med sitt fravær, var trendene desto tydeligere. Og siden vi arbeider med nettopp tendenser i samtiden, tenkte vi at vi skulle se hvor mange tydelige strømninger vi faktisk kunne observere, her i den skandinaviske IT-bransjens midte.

Som sagt så gjort, og det viste seg snart at det var et lite knippe tendenser som gikk igjen gjennom hele messen. De klare trendene vi mener å se er da som følger:

1. Back to Basic:

Fancy løsninger, ekstrastæsj, kampen om det mest avanserte og det ultrahippe er ut. Enkle basisløsninger med høy kosteffektivitet er in. Og hvorfor bruke penger på konsulentbasert skreddersøm når hyllevare gjør 95% av jobben til 20% av kostnaden?

2. Outsourcing

Siden alle har fått sparken, er det ikke rart at man må ty til eksterne krefter for å faktisk få jobbene gjort. Outsourcing er en høyaktuell forretningsmodell. Blant annet russerne kaster seg nå begjærlig over det underbemannede skandinaviske outsourcings-markedet.

3. Føkk Microsoft

Microsoft står laglig til for hogg om dagen, og stadig flere kaster seg på MS-killer bølgen. Linux-baserte løsninger er en del av denne trenden, Mac-software en annen. PPT-alternativet Keynote og nettleseren Safari er eksempler.

4. Dobbeltarbeidende løsninger

Funksjonalitetskonvergens er ikke lenger bare et teoretisk begrep. Både hardware og software jobber hardt om dagen, og løser gjerne flere oppgaver enn de opprinnelig var tiltenkt. Mobiltelefoner tar bilder, PC'er spiller DVD'er, nettlesere fungerer til mobildisplay osv.

5. Fokus på anvendelse

Den tekniske løsningen i seg selv er langt mindre interessant enn hva du kan gjøre med den, og enkle grunnapplikasjoner får nye dimensjoner når de tas i utradisjonell bruk. Telemedisin, prissammenligninger og mobil inputting er eksempler på nye bruksområder for relativt enkel teknologi.

Hvor varige hver av disse trendene er, vil nok variere. Etter vår mening er "Back to basic"-trenden antagelig en funksjon av de magre tidene som på sikt vil bli erstattet av større vekt på innovasjon og framtidsorientering. Også det at outsourcing er så dagsaktuelt er nok relatert til den økonomiske hverdagen. Dette betyr at også denne tendensen kan komme til å falle igjen når arbeidsmarkedet i IT-sektoren stabiliseres.

De øvrige tre trendene tror vi er mer vedvarende. Spesielt kan både funksjonalitets-konvergens og anvendelsesfokus sees som uttrykk for nye forbrukerholdninger, hvilket gir grunn til å tro at de vil bestå, og antagelig til og med bli mer fremtredende i tiden som kommer.

Til toppen