FORBRUKERTEKNOLOGI

De nye boksene - del 2

7. apr. 2004 - 10:08

Oppsplittingen av våre musikk-samlinger startet tidligere enn med video på grunn av de mindre filstørrelsene. I dag har mange fremdeles mye musikk på standard CDer, men det finnes et vell av alternativer:

Minnebaserte MP3-spillere: Små og kompakte, gjerne med 128 eller 256 MB minne. Kan også brukes til frakt av musikk mellom PCer.

Stasjonær PC: Mange har mye av musikken sin på PC i form av MP3-filer eller etter hvert andre filformater som Microsoft WMA med kjøpt musikk. I hvilken grad du kan kopiere disse filene til MP3 eller CD-er og dermed spille dem andre steder varierer. Noen musikkbutikker leier du egentlig bare fra – avslutter du abonnementet, går musikken du har leid ut på dato.

Bærbare PC-er: Kan være enklere, kan tas med på stua. Men skal du koble den til høyttalerne med kabel eller trådløst nett?

Microsoft Media Center: Med spesialversjonen av Windows som heter "XP Media Center Edition" skaper Microsoft et skjermbilde med store menyer som egner seg for fjernstyring (bildet over). En Media Center-PC er typisk litt penere enn en vanlig PC og lar deg med en fjernkontroll eller tastatur brukes som videoopptaker, DVD-spiller, radio, stereoanlegg og TV-tuner. Foreløpig ikke i bredt salg i Norge.

Nye CD-formater: Musikkbransjen drømmer om å selge deg musikksamlingen din enda en gang i form av plater med bedre lydkvalitet og surround-lyd. Men salget av DVD-Audio og SACD (Super Audio Compact Disc) går tregt.

Stasjonære MP3-spillere: Det finnes stasjonære MP3-spillere du ha på stua. Kan trådløst kobles til en PC og synkroniseres mot mapper der. Slike spillere kan også gjerne ta i mot filer fra CD-er med MP3-filer.

NetMD/Hi-MD: Sonys forsøk på å videreutvikle Minidisc med større kapasitet og raskere overføring.

Mobilen: I årene fremover vil mobiltelefonen kanskje overta mer og mer. Stadig flere mobiltelefoner får MP3-spillere. Musikk som skal inn i mobilen, må stort sette tankes ned fra PCen med kabel. De mest avanserte modellene, som Sony Ericsson P900 (over) kan spille av video og musikk fra minnekort. Video-muligheter er dessuten bli standard i UMTS/3G-telefoner.

MP3 på CD i bil: I tillegg til CD-spillere som tar forskjellige CD-formater, kan mange bilspillere etter hvert spille CD-er med MP3-filer.

Bil-anlegg med harddisker: De mest avanserte bilanleggene har harddisker og har WLAN. Når du parkerer utenfor din bolig, kobler den seg opp mot PC-en og henter eventuelt ny musikk som ligger der.

Er det noen typer utstyr vi har glemt? Meld fra på er@digi.no

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.