KOMMENTARER

De overvåker neppe julemiddagen

– Mitt håp er altså at du sender noen juletanker til Edward Snowden, skriver digi.nos redaktør.

23. des. 2013 - 13:15

Vår kommentator, Cyrus Mewawalla, kom i januar 2012 med et knippe spådommer om hva som ville bli trenden året vi da gikk inn i. Han fryktet at nettet skulle rystes av et «Fukushima-skala» nettangrep som ville ryste nettets fundament til grunnvollene.

Han fikk rett – men på gal måte – i likhet med andre som så med bekymring på nettets integritet som infrastruktur. Det var ikke hackere og kriminelle som ble den største trusselen. Det var våre egne. De som er satt til å beskytte samfunnet fra trusler.

Når julefreden senker seg om noen timer så håper jeg du kan ofre noen tanker til Edward Snowden.

Hans monumentale avsløringer har kledd NSA og deres etterretningsagenter nakne. Det som står igjen er skremmende. De mektige signalspanerne, og deres allierte over hele verden (inkludert Norge) har klart å kompromittere krypteringsnøkler, få tilgang rett til fiberkablene som bærer global kommunikasjon og bygge sofistikerte verktøy for å få tilgang til nær sagt all informasjon som nettbrukere genererer.

Nå sitter han i russisk asyl. Jeg håper Erna Solberg kan bruke sin nyttårstale til å gi han tilbud om asyl og beskyttelse, eller i det minste nevne konsekvensene i kjølvannet av den malstrømmen han har skapt. Men for å være ærlig tror jeg dessverre hele saken blir forbigått i største tysnad.

Til trass for avsløringene har ikke reaksjonene vært voldsomme. Bedrifter, blant annet i Norge, har blitt mer skeptiske til å bruke skybaserte og distribuerte IT-løsninger. IT-giganter som Cisco og IBM sliter med å selge sine varer i Kina og møtes med samme kulde og skepsis som kinesiske giganter gjør i USA og nære allierte.

For oss som bor i frie demokrati så har det vært få demonstrasjonstog og protester mot hva myndighetene foretar seg. Hvilken rolle den norske e-tjenesten har i dette amerikansk-ledede spillet er fremdeles hyllet inn i en kappe av diskresjon. Det kan dessverre ikke sies å ha vært et folkekrav at også de har blottlagt sine metoder.

Er det kanskje fordi vi ikke har innsett hvor alvorlig det er at «noen» kan overvåke nesten alt vi foretar oss i de digitale kanaler?

Allerede i 1975 advarte daværende senator Frank Church om den aller skumleste konsekvensen av et etterretningsvesen med kombinasjonen manglende legitimitet og enorme teknologiske kapasiteter.

«Dersom myndighetene skulle bli til et tyranni, dersom en diktator tok over dette landet, ville den teknologiske kapasiteten som etterretnings-apparatet har gitt myndighetene gjøre dem i stand til å innføre et totalt tyranni.»

Church mente at kapasitetene etterretningsorganisasjonene har bygget opp er så vidtrekkende at enhver motstand, som vil kreve samordnet handling fra flere mennesker, vil være nytteløst fordi overvåkningen raskt vil fange opp denne motstanden.

«Jeg vet at det er kapasitet der til å gjøre tyranniet totalt i Amerika, og vi må sørge for at denne organisasjonen (NSA) og alle byråer som innehar denne teknologien opererer innenfor loven og under skikkelig tilsyn, slik at vi aldri trenger å krysse denne avgrunnen. Det er en avgrunn hvor man ikke kan vende tilbake fra.» (Kilde: New York Review of Books, They Know Much More Than You Think)

Det er ikke for sent. Vi må som samfunn sette en grense. Selv om det er mulig å overvåke oss takket være de digitale kommunikasjonsformene så skal det veldig mye til for at det skjer. Det må også være transparent og tilliten vi gir dem som gjør etterretning for oss må være fortjent.

Julen er ingen tid for konspirasjonsteorier. Offentligheten skrus litt av for noen dager som vi kan nyte sammen med våre nærmeste. Men det er også en tid for ettertanke og for å reflektere tilbake på året som snart er omme.

Mitt håper altså at du sender noen juletanker til Edward Snowden. Om du vil lese deg opp på alle sakene vi har skrevet om Snowden-komplekset så finner du alt her.

Husk på at NSA neppe overvåker julesamtalen du har med venner og kjente, enn så lenge.

På vegne av hele redaksjonen i digi.no ønsker jeg dere alle en fredelig jul.

P.S: Vi i digi.no tar også juleferie – men vi vil legge ut saker løpende (dersom det er noe å skrive hjem om). Redaksjonen jobber som normalt 27. og 30. desember.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.