– De spionerer på oss

Pentagon retter hard skyts mot kinesiske myndigheter.

– De spionerer på oss
En Pentagon-rapport som ble sluppet mandag slår fast at USA utsettes for spionasje fra offsielt kinesisk hold. Tonen mellom de to supermaktene skjerpes dermed ytterligere. Bilde: Michael Baird / Creative Commons

Kinesiske myndigheter har målrettet prøvd å trenge seg inn i amerikanske IT-systemer, hevder det amerikanske forsvaret i en ny rapport som ble lagt frem for kongressen mandag. Det melder Wall Street Journal.

– Kina bruker sine evner innen utnyttelse av datanettverk til å hente ut informasjon om sektorene som støtter USAs nasjonale forsvarsprogram, skriver forsvarsdepartementet i rapporten, som er en detaljert gjennongang av hva det amerikanske forsvaret vet om de kinesiske militære kapasitetene.

Det er første gang det amerikanske forsvaret så eksplisitt sier at kinesiske myndigheter og militære målrettet har drevet spionasje i kyberrommet.

I rapporten går det også frem at de samme kyber-kapasitetene Kina har bygget opp for å skaffe seg kunnskap, også kan brukes til å angripe nettverk i en krigssituasjon. Rapporten beskriver den kinesiske kyber-forsvarsstrategien med tre nøkkelområder:

  • Innhenting av etterretningsinformasjon og angrep på nettverk.
  • Hindre eller forsinke responstid hos motstanderen ved å sette nettverk knyttet til eksempelvis logistikk ut av spill.
  • Forsterke angrep i krise- eller konflikttider.

Du kan laste ned hele rapporten her (pdf).

Tidligere i mai ble det også kjent at kinesiske hackere skal ha lykkes å «suge ut» hemmelige opplysninger fra den amerikanske forsvarsleverandøren QinetiQ. En massiv sikkerhetsbrist skal ifølge nettavisen The Register ha ført til at sensitiv informasjon har lekket ut i årevis. Dette ble avdekket av eksterne sikkerhetsselskaper som ble hyret inn av QinetiQ for å undersøke mulige lekkasjer.

Det er ikke kjent hva kineserne svarer til de amerikanske beskyldningene, men det er ventet at den kinesiske ambassaden i Washington vil kommentere saken tirsdag kveld, norsk tid. Uansett er forholdet mellom USA og Kina kjøligere og kjøligere, særlig i kyberrommet.

    Les også:

Les mer om: