De store løfter frem Linux

Linux får stadig mer støtte. Nå skal blant annet IBM, HP og Intel finansiere et felles utviklingssenter.

Gratisoperativsystemet Linux får stadig mer vind i seilene. I går offentliggjorde de tre datagigantene HP, Intel, IBM, Dell, Nec, Silicon Grapics og Linux-distributøren Red Hat et historisk samarbeid.

Sammen skal selskapene finansiere et utviklingssenter som skal hjelpe programmere å lage tyngre bedriftsprogramvare for Linux. Så langt brukes Linux mest til drift av Internett-servere og databaser. Dog har enkelte selskaper gått foran - all Oracle-programvare finnes for Linux, og SAP har også mye for Linux. Men foreløpig er utvalget av systemer for Internett-handel og økonomisystemer på Linux begrenset.

Utviklingssenteret, som skal hete Open Source Development Lab, skal få flere millioner dollar i året fra hver av deltakerne i samarbeidet. Selskapene skal også bidra med utstyr og programvare som vil la utviklerne teste sine prosjekter.

Open Source Development Lab skal også lage utviklingsverktøy og lage nødvendige tillegg til Linux. Senteret vil ikke ha kontorer i Silicon Valley, men i Portland, Oregon helt nord på vestkysten i USA.

Til toppen