FORBRUKERTEKNOLOGI

De store PC-merkene bygger inn 3G-mobil

Frem mot sommeren kommer de største PC-merkene i Norge med bærbare PC-er med innebygget 3G.

18. jan. 2006 - 11:05

I forkant av 3GSM World Congress som holdes i Barcelona fra 13. til 16. februar, er det klart at alle de store internasjonale PC-merkene vil tilby bærbare med integrert 3G-mobil. Før jul ble det kjent at Fujitsu Siemens vil lansere en modell i Lifebook-serien med GSM, GPRS, Edge og UMTS integrert på hovedkortet.

    Les også:

– Dell vil være i stand til å levere bærbare PC-er med integrert 3G-mobil i løpet av vårt første kvartal, som løper fra februar til april, sier PC-sjef Hans Christian Seime i Dell Norge til digi.no. – Vi vil ta de største markedene først. Jeg kan ikke si noe om når dette tilbudet gjøres tilgjengelig i alle land.

Seime sier han antar at Dell vil samarbeide med teleoperatører i forbindelse med bærbare med integrert 3G-mobil.

– I forbindelse med løsningene som Dell leverer i dag, med 3G på eksterne PC-kort, er det samarbeid med noen av de største teleoperatørene, for eksempel Vodafone i Storbritannia og Sverige. Jeg kjenner ikke til detaljene i den teknologiske løsningen vi har valgt, men det er klart at det blir integrert på hovedkortet.

I forrige uke lanserte HP i USA en bærbar PC med integrert 3G, i samarbeid med teleoperatøren Verizon. Det dreier seg om en HP Compaq nc6140 som Verizon og HP går sammen om å markedsføre overfor profesjonelle brukere. Maskinen vil få preinstallert programvare for tilkopling til Verizons EV-DO-nett.

— Vi vil komme med et tilsvarende tilbud i Norge, forteller Ingeborg Flønes i HP Norge til digi.no. — Vi arbeider med å få på plass blant annet avtaler med operatører, og regner med å ha et tilbud klart rundt sommeren.

Rett over nyttår meldte en annen amerikansk teleoperatør, Cingular, at de har inngått en avtale med Lenovo om bærbare Thinkpad-PC-er med integrert 3G-mobil. PC-ene vil ha interne kretser for oppkopling mot både UMTS/HSDPA og EDGE. Programvare i PC-ene vil gi direkte oppkopling til Cingulars nett i USA og til teleoperatørens samarbeidspartnere i mer enn 90 land.

— Vi vil komme med en kunngjøring i begynnelsen av februar, om Thinkpad T60 og x60 med integrert 3G-mobil i Europa, sier produktsjef Øystein Norstrøm i Lenovo Norge til digi.no. — Modellene vil komme på markedet i de landene der Vodafone er tilstede, siden Vodafone er Cingulars samarbeidspartner i Europa. De vil komme til Norge når en operatøravtale er på plass.

Norstrøm presiserer at PC-ene er klare, med både maskinvare og programvare for enkel oppkopling mot 3G-nettet. Det er bare samarbeidet på operatørsiden som må på plass.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.