De store snart klare med 64-bits databaser

IBM, Oracle og Microsoft har planene klare for lanseringen av 64-bitsversjoner av selskapenes databaseløsninger. Først ut: Oracle.

IBM, Oracle og Microsoft har planene klare for lanseringen av 64-bitsversjoner av selskapenes databaseløsninger. Først ut: Oracle.

Oracle vil allerede denne måneden lansere en 64-bitsutgave av Oracle 9i-databasen optimalisert for Intels Itanium 2 og HP-UX, Hewlett-Packards Unix-variant. Versjoner for Linux og Windows er planlagt tidlig i 2003, ifølge News.com.

Microsoft SQL Server 2000 vil i april 2003 komme samtidig som selskapet lanserer Windows .Net Server 2003. Det er omtrent samtidig som IBM vil komme med en 64-bits utgave av DB2 8.1 for Windows .Net Server og Linux.

Ifølge News.com sier alle de tre selskapene at 64-bitsutgavene ikke vil koste mer enn dagens 32-bitsutgaver. Med tanke på at 64-bitsutgavene gir brukerne mer datakraft, vil dette være et godt tilbud.

Nå er det likevel ikke slik at alle har behov for 64-bits databaser umiddelbart. Analytikere mener at det i første omgang primært er selskaper med svært store databaser i beslutningstøttesystemer som vil være aktuelle kjøpere.

- Disse skulle gjerne hatt tilgang på 64-bitssystemer i går, sier Jonathan Eunice, ledende analytiker i forskningsselskapet Illuminata, til News.com.

Men han mener vanlige databaser for salgsstøtte eller lagerkontroll fint vil greie seg med 32-bits støtte i fem til ti år til.

For 64-bits systemteknologi vil ikke bli allemannseie med det første. Årsaken er at svært lite programvare foreløpig er skrevet for denne teknologien, og selv om AMD vil komme med prosessorer som støtter både 32-bits og 64-bits programvare til neste år, vil det ta tid før utvalget blir stort nok for svært mange.

Carl Olofson, analytiker i IDC, mener at overgangen til 64-bits systemer er mer en evolusjon enn en revolusjon innen databaseverdenen.

- Folk vil ikke bytte inn sine eksisterende systemer bare fordi det er noe nytt der ute. Men når de først skal oppgradere serverne, vil de vurdere å migrere til et 64-bits databasesystem, tror Olofson og spår at lanseringen av 64-bits servere basert på prosessorer fra Intel og AMD vil kunne akselerere flukten fra dyre Unix-systemer og muligens øke salget av Linux-baserte systemer.

For 64-bits databasesystemer finnes allerede, men kun for svært kostbare 64-bits Unix-servere levert av selskaper som IBM, Sun og HP.

Den store fordelen med 64-bits systemer er den økte muligheten til å adresse minne. Databaser optimalisert for 64-bitssystemer kan lagre svært store datamengder - opptil hundrevis av gigabytes - i datamaskinens minne. Dette betyr at systemet ikke trenger å hente data like ofte fra harddiskene ved forespørsler eller transaksjoner. Dette betyr høyere ytelse og bedre responstid.

Til toppen