JUSS OG SAMFUNN

De største går sammen om å spare strøm

Strømmen som IT-utstyr faktisk gjør nytte av, er mindre enn den som går til spille og til kjøling.

28. feb. 2007 - 09:23

I april i fjor kunngjorde AMD, APC, Dell, HP, IBM, Rackable Systems, SprayCool, Sun og VMware et initiativ de kalte Green Grid. Hensikten med initiativet var å samle ledende aktører i IT-bransjen i en effektiv organisasjon for å senke strømforbruket til servere og annet IT-utstyr i datasentraler.

I går kunngjorde Green Grid at denne organisasjonen nå er klar, med statutter, medlemskapsstruktur og styre. De har fått Microsoft og Intel med i styret, og de har publisert tre rapporter. Disse forklarer hvorfor det er viktig å gjøre mer effektiv bruk av den elektriske kraften som i dag pøses inn i datasentraler. De foreslår også nye målemetoder for hvordan datasentraler skal bedømme sitt energiforbruk, og de inneholder retningslinjer for hvordan datasentraler kan gjøres mer energieffektive.

Et hovedpoeng for Green Grid er at IT-utstyr sluker mer enn dobbelt så mye strøm som de faktisk trenger. Mesteparten av strømmen til en datasentral går enten til avkjøling eller til spille i strømforsyninger, der vekselstrøm gjøres om til likestrøm.

En strømforsyning på 450 watt i en typisk rackserver leverer bare 290 watt videre til serveren. I serveren er det flere komponenter der mer energi går tapt. Varmen som utvikles når strøm går til spille krever ytterligere strøm i form av kjøling.

Ifølge Gartner vil stadig større servertetthet i datasentraler føre til at innen 2008, vil 50 prosent av dem ha nådd punktet der de ikke uten videre kan få tilgang til mer energi.

Green Grid sier de vil satse på tre fronter. De vil redusere kraftbehovet til datasentraler, de vil øke andelen kraft som faktisk går til å kjøre serverne og det øvrige IT-utstyret, og de vil redusere strømforbruket til kjøling, lys og liknende til et minimum.

Organisasjonen ønsker å tegne nye medlemmer. De tilbyr fullt medlemskap for 25.000 dollar i året, og «associate membership» for 5000 dollar i året.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.