De største og dyreste tabbene til IT-bransjen

Microsoft og Google ble store fordi ledende selskaper dummet seg ut. Her de verste tabbene IT-bransjen har gjort og lansert.

De største og dyreste tabbene til IT-bransjen

Microsoft og Google ble store fordi ledende selskaper dummet seg ut. Her de verste tabbene IT-bransjen har gjort og lansert.

Utviklingen i IT-bransjen har vært styrt av briljante oppfinnelser - og en lang rekke tilfeldigheter, dumme beslutninger og tabber som har åpnet for nye konkurrenter og avlivet gamle konger. Her er noe av de største og dyreste tabbene

IBMs kjøp av MS-DOS: IBM la ikke noen vekt på lanseringen av sin IBM PC og lisensierte operativsystemet fra et knøtteselskap som het Microsoft.

Apple PDA: Nå er teknikken blitt bra nok til å tolke håndskrift

Yahoo og Google: Yahoo, verdens største nettportal trengte en liten ny funksjon som ikke var viktig nok til å lage det selv. For å skaffe seg et søk inngikk man derfor en avtale med et lite selskap som het Google. Yahoo fôret dermed selv gjøkungen som i dag er deres verste konkurrent.

Microsoft Bob: Microsoft lagde et enkelt grensesnitt for Windows 3.1 for nybegynnere, der en hundefigur skulle lede brukere rundt i stedet for de vanlige figurene. Prosjektet ble ledet av en dame som het Melinda French, som senere har byttet etternavn til Gates.

Microsoft X.25-satsning: Microsoft hadde satset på et X.25-nettverk og etablert MSN-portalen. Da selskapert i september 1996 endelig så potensialet til HTML og World Wide Web to år etter teknikkene for alvor var blitt kjent hadde Netscape skaffet seg et enormt forsprang.

Wordperfect: Wordperfect var blitt en nesten-standard for tekstbehandling, og hadde nok et overlegent produkt som gjorde at selskapet avfeide trusselen fra Microsofts svært billige samlepakke.

OS/2: IBMs satset milliarder på et alternativ til Window, og systemet var 32-bits lenge før Windows, men systemet fikk aldri skikkelig innpass. Så gikk avtalen med Microsoft om kompatibilitet mellom OS/2 og Windows ut, men IBM nektet å innrømme at systemet var dødt i mange år etterpå.

NC - Network Computer: I 1996 påstod Larry Ellison at dagens PC var en dyr dinosaur. Snart vil de fleste gå over til nettverksklient som kan lages til 100 dollar. Nei, det ble aldri noe av, for først nå begynner komponentprisene å nærme seg dette nivået, men de fleste vil ha mer avanserte maskiner.

VRML: Nå skal vi surfe i 3D-verdener i stedet for med gammeldagse tekstlenker, sa deler av Internett-bransjen. Men 3D er vanskelig å skape og weben bindes i dag sammen av tekstlenker.

3G-mobiler: 3G er egentlig en fiasko, for den originale planen var primært videosamtaler. Nå håper 3G-operatørene på at musikk og Internett-surfing skal redde dem.

Token Ring: Token Ring er bedre enn den åpne standarden Ethernet, vi trenger ikke hjelp fra de andre, mente IBM. De tok veldig feil.

AltaVista: Søkemotoren AltaVista ble startet som en teknologidemonstrasjon av Digital. Digital ble senere kjøpt opp av Compaq, som igjen ble slukt av HP. Når man ser på Googles inntekter og markedsverdi i dag, skulle Digital ha sett hvilken juvel de hadde funnet, men skuslet den vekk.

Dette er bare noen av de feilslåtte produktene og teknologiene som er blitt lansert innen IT-bransjen. Har du flere eksempler, som fortell gjerne om dem i debatten nedenfor.

Til toppen