– De største truslene mot norske PC-er

Microsoft har funnet de mest hyppige adware og skadevare-infiseringene.

– De største truslene mot norske PC-er

Microsoft har funnet de mest hyppige adware og skadevare-infiseringene.

Mandag presenterer Microsoft sin halvårlige sikkerhetsrapport (Microsoft Security Intelligence Report) som bygger på informasjon fra 600 millioner PC-er verden over. Hovedfunnene for Norge er at vi rammes av adware og skadevare i større grad enn resten av verden.

Men også målrettede angrep er noe som gjør seg gjeldene i Norge. Dette skjer ikke like hyppig som virus eller ormer, men når de først forekommer mot en bedrift kan skaden eller tapet bli stort.

Slike angrep er sjelden mer sofistikerte eller avanserte enn de fleste ormer eller virus, men utnytter sikkerhetshull som svake passord og mangelfulle oppdateringer. Det som gjør slike angrep vellykkede er som regel at angriperen er utholdende og benytter seg av ulike fremgangsmåter for å trenge seg inn i bedrifters systemer.

Men den største trusselen er ifølge Microsoft datakriminelle som bruker enkle metoder og sosial manipulering for å stjele mindre pengesummer eller informasjon fra et stort antall brukere.

Ser vi på infiserte PC-er er det fire skadelige programmer som er på topp-plass.

1. JS/Pornpop (Adware) – er funnet på 15,3 prosent av infiserte norske PCer. JS/Pornpop er et generisk navn for spesielt konstruerte JavaScript-objekter som er laget for å vise pop-ups for annonser, normalt med pornografisk innhold.

2. Win32/Keygen (Malware) – er funnet på 9,7 prosent av infiserte norske PCer. Win32/Keygen er en generisk betegnelse for programvare som generer produktnøkler for ulovlig nedlastet programvare, og installerer uønsket programvare i tillegg til å gi produktnøkler.

3. WIN32/Hotbar (Adware) – er funnet på 8,9 prosent av infiserte norske PCer. Win32/Hotbar er et program som viser pop-ups og reklamemeldinger basert på brukerens nettvaner.

4. WIN32/Clickpotato (Adware) – er funnet på 7,2 prosent av infiserte norske PCer. Win32/Clickpotato er et program som viser pop-ups og reklamemeldinger basert på brukerens nettvaner.

Kilde: Microsoft Security Intelligence Report

Til toppen