De ti verste rednings-oppdragene i 2006:

De ti verste rednings-oppdragene i 2006:

Hvordan renser du en harddisk for bananrester? Her er skrekklisten til Ibas:

Ibas har over mange år klart å innarbeide sitt selskapsnavn som et begrep innen bransjen. Selv selskapsledere med liten eller tilnærmet ingen kunnskap om IT har fått med seg at IBAS er et selskap som jobber med dataoppretting. Kanskje har det en sammenheng med mange historier om spesielle redningsoppdrag de har utført?

Selskapet eies nå av Kroll Ontrack og de har satt opp en liste over det de mener er de ti verste redningsoppdragene (hittil) i år.

- Denne listen viser at datatap kan skje på veldig mange forskjellige måter, det kan være alt fra hendelige uhell til grove brukerfeil, sier Øyvind Nyland, avdelingssjef hos Ibas Data Recovery.

Her er Ibas-listen:

10. PC-slipp fra helikopter – Ansatte i et internasjonalt telekom-selskap mistet en bærbar PC under arbeid fra et helikopter i Monaco.

9. Hårsjampo vasket bort dataene – Før en flyreise fra London til Warszawa hadde en passasjer pakket sin bærbare PC i samme veske som toalettsakene. Ulykkeligvis begynte sjampoen hans å lekke og rant ut over alt innholdet i vesken, også PC-en, med den følge at harddisken krasjet. For å kunne rekonstruere alle dataene måtte ingeniørene hos Kroll Ontrack fortsette ”vaskingen”, og rengjøre harddisken og andre komponenter for å få harddisken til å fungere igjen.

8. Tragisk for komiker – En britisk tv-komiker mistet PC-en sin i bakken slik at harddisken ble skadet. Dermed mistet han også fem tusen fotografier, seks tusen sanger, halvparten av en bok han holdt på å skrive samt alle sine tidligere avisspalter.

7. Reddet forskningen – Et britisk universitet med mye forskningsaktiviteter led et katastrofalt datatap da det oppsto brann i datavitenskapsavdelingen på en helgedag, og mye datautstyr ble skadet av både røyk og vannet brannmannskapene måtte bruke.

6. Banan i harddisken – Mannen hadde lagt en gammel banan oppå den eksterne harddisken sin. Den råtnende frukten begynte å lekke væske inn i harddisken slik at kretsene ble ødelagt. Diskdrevet ville ikke lenger gå.

5. Overkjørt på flyplassen Gjennom året reddet Kroll Ontrack data fra en bærbar pc som var blitt kjørt over av et flyplasskjøretøy, og flere eksterne harddisker i en ryggsekk som en lastebil hadde rygget over.

4. Grundig reformatering – En mann reformaterte harddisken sin ikke bare én eller to ganger, men hele ti ganger før han ble klar over at den inneholdt viktig informasjon han måtte få gjenopprettet. Dataene ble reddet.

3. Vanntett kamera?Kroll reddet bildene til en mann som hadde kjøpt et vanntette digitalkamera. Kameraet var åpenbart ikke så vanntett som reklamen hadde bedyret.

2. Fra vondt til verre – En universitetsprofessor irriterte seg over pipelyder fra harddisken på sin nye stasjonære PC. I et forsøk på å fjerne støyproblemet åpnet han dekselet og sprayet innsiden med et smøremiddel. Han fikk slutt på ulydene, men ulempen var at PC-en nå ikke ville starte opp.

1. Illeluktende jobb – Det opprinnelige datatapet var ikke alvorlig, men situasjonen forverret seg da kunden sendte harddisken til Kroll Ontrack pakket inn i et par skitne sokker. De gamle sokkene ga ikke tilstrekkelig beskyttelse under transporten, og de påfølgende skadene gjorde rekonstruksjonsjobben spesielt vanskelig. Neste gang lovet han å bruke bobleplast.

Ifølge selskapet skal de ha klart å rekonstruere dataene i alle overnevnte tilfeller.

Til toppen