De verdiløse Android-brukerne

Android er populært fordi det er billig, ikke fordi det er bra, skriver Henning Rokling i Core Group.

De er mange, men er de lønnsomme? Android har stor markedsandel på smarttelefoner og nettbrett, men bør ikke være førstevalget for den som vil tjene penger, skriver Henning Rokling i dette innlegget.
De er mange, men er de lønnsomme? Android har stor markedsandel på smarttelefoner og nettbrett, men bør ikke være førstevalget for den som vil tjene penger, skriver Henning Rokling i dette innlegget. (Bilde: Adam Berry/Getty Images/All Over Press)

Android er populært fordi det er billig, ikke fordi det er bra, skriver Henning Rokling i Core Group.

De er mange, men er de lønnsomme? Android har stor markedsandel på smarttelefoner og nettbrett, men bør ikke være førstevalget for den som vil tjene penger.

Det er ingen hemmelighet at Android har en langt større markedsandel for mobile enheter enn Apples iOS. Strategy Analytics’ tall for Q3 2013 viser faktisk at Androids markedsandel er kommet opp i 81,3 prosent mens iOS faller til 13,4 prosent.

Henning Rokling er Senior Manager i Core Group
Henning Rokling er Senior Manager i Core Group

For øvrig har Windows Phone nær fordoblet sin markedsandel til 4,1 prosent. Men hvor interessant er det egentlig å sammenligne lavkost-enheter solgt i Kina, med iPhone 5, 5S og 5C? Android er ikke bare Nexus og Samsungs Galaxy-serie, det er i langt større grad billige telefoner med svakere spesifikasjoner som ZTE Warp og LG Motion.

Androids fan-leir synes selvsagt det er spennende med markedsandeler, men forskjellen i markedsandel er fra Apples perspektiv totalt uinteressant. iOS og Android går mot to forskjellige markedssegmenter med vidt forskjellige behov og forventninger fra sin smarttelefon. Samsung, som den ledende Android-produsenten, går åpenbart etter Apples marked, men Apple arbeider ikke aktivt for å overta Android-brukere.

Folk som kjøper en billig Android-telefon og billige Android-nettbrett, var ikke kunder av Apple tidligere. Selv i en verden uten en overflod av lavt spesifiserte Android-enheter ville disse forbrukerne ikke vært i Apples målgruppe eller eiere av en dyrere, premium-spesifisert iPhone eller iPad. Pew Research Center publiserte i sommer tall som viste at av amerikanske smarttelefoneiere med husholdningsinntekt over 75.000 USD var det 40 prosent som hadde en iOS-telefon mot 31 prosent for Android. For husholdninger med samlet inntekt under 30.000 USD var tilsvarende tall 13 prosent for iOS og 28 prosent for Android.

Mange ventet på en «billig»-iPhone i forkant av høstens lansering, men Apple valgte å ignorere kampen om markedsandel og beholder fortsatt klokelig sin premium-status. Forbrukerne som utgjør en stor andel av Androids markedsandel, er tydeligvis ikke interessante for Apple. Nettopp fordi de er relativt verdiløse?

Android har den største markedsandelen i et marked som utvider seg, og Apple selger flere og flere enheter hvert kvartal. Enhetssalg, inntekter og fortjeneste går bare én vei, så selv om Android har bidratt til å øke smarttelefonmarkedet, er Apple upåvirket.

Men hva hjelper høyt brukerantall, i Androids tilfelle høy markedsandel, dersom dette ikke kan konverteres til inntjening? Tjener egentlig Android-produsenter som LG eller HTC noe på den dominerende markedsandelen? Blant Android-aktørene er det kun Google og Samsung som kan kåres til vinnere.

Google tjener på Android fordi selskapet tilbyr et bredt spekter av tjenester i et økosystem som de aller fleste Android-brukere er avhengige av for å få fullt utbytte av sin telefon. Jo flere Android-brukere, jo flere brukere inn i Googles edderkoppnett med en ikke uvesentlig lock-in.

Samsung er den eneste aktøren som utfordrer Apple gjennom å produsere telefoner og nettbrett i premium-segmentet med høy byggekvalitet og tilsvarende kraftige deler. Det er kanskje ikke tilfeldig at Samsung også tilsynelatende er alene om tilstrekkelig lønnsomhet som enhetstilbyder.

Google har lykkes med å etablere Android som det dominerende operativsystemet på mobile enheter, men suksessen baserer seg altså på et publikum som skiller seg fra Apples publikum på mange områder og er langt mindre kommersielt interessante.

En analyse fra Canalys viser at selv om iOS kun hadde 40% av nedlastingsvolumet av app-er, var iOS’ andel av inntektene hele 74 prosent mot Androids 20 prosent. iOS-brukerne har med andre ord langt større betalingsvilje enn Android-brukerne.

Videre forteller tall fra comScore at iOS-brukerne er noe yngre, har høyere inntekt samt i større grad bruker smarttelefonen til å handle varer og tjenester. Dette er alle faktorer som teller tungt blant reklamebyråer og annonsører.

Annonsering er en stadig viktigere forretningsmodell for utgivere av app-er og mobilt innhold, som jeg har skrevet om tidligere her og her. Hvordan påvirker disse demografiske forskjellene mobil annonsering?

Analyseselskapet Nanigans har studert 200 milliarder (!) Facebook-annonser på begge plattformer så langt i 2013, og funnet er svært oppsiktsvekkende: Inntekt per klikk var hele seks ganger større på iOS mot Android. I tillegg: Avkastningen (ROI) er hele 17,9 ganger høyere for iOS-annonser målt mot annonser på Android. Mulighetene for eHandel rettet mot iOS-brukere er med andre ord sjokkerende mye større enn Android-brukerne.

Selv om Android-tilhengerne og teknologipressen fortsetter sin euforiske lovprising av markedsandeler og gomler på nyinnkjøpte KitKat-sjokolader, har Apple mer enn nok med å telle penger på overfylte bankkonti. Android er populært fordi det er billig, ikke fordi det er bra.

Henning Rokling er Senior Manager i Core Group.

Til toppen