De viktigste Apple-nyhetene

Vittige tunger kaller den for "the iLamp" og legger til at dette er beviset på at "Apple designer møbler på grunn av Motorolas stadige brudd på Moores lov". Morsomt eller ei - de tre nye iMac-modellene bekrefter at Apple ikke har mistet gutsen. Her er de viktigste nyhetene fra mandagens Apple-lansering:

  • Mac OS X blir nå standard på alle nye Mac-er
  • Enklere verktøy for digital bildebehandling, for proffer og husfedre
  • Den bærbare iBook-serien oppgraderes
  • iMac kommer i tre nye utgaver med svulmende former og lekker skjermteknologi

Den viktigste først - den nye iMac-en:

Maskinen kommer i tre grunnmodeller, med priser fra 1299 dollar (USA-pris) for den billigste og 1799 dollar for toppmodellen. Sistnevnte har en 800 MHz G4-brikke under det runde skallet og inneholder ellers både DVD-R/CD-RW-stasjon for brenning og avspilling av optiske plater, 256MB SDRAM, 60GB Ultra ATA harddisk og Apple Pro høyttalere. Tilgjengelig i slutten av januar.

Mellommodellen, en 700 MHz-maskin, kommer med DVD-ROM/CD-RW Combo, 256MB SDRAM, 40GB Ultra ATA harddisk og samme høyttalere som på toppmodellen. Slippes på markedet i februar.

Den billigste iMac-en leveres med samme prosessor og harddisk-spesifikasjoner, men har ellers 'bare' CD-RW-stasjon, 128MB SDRAM, og ingen ekstra høyttalere. I salg i mars.

Foruten de runde formene på selve maskinchassiet er det den nye flatskjermen på 15 tommer som tiltrekker seg oppmerksomheten. LCD-skjermen, som virkelig er flat, kan justeres i alle retninger og vinkler med en lett liten berøring. Oppløsningen er på 1024x768 bildepunkter og byr på tilnærmet samme leseflate som en tradisjonell 17-tommers katodeskjerm, men for øynene er LCD-utgaven mye mer behagelig - den stråler mindre og er flimmerfri.

Av innmat ellers i de nye iMac-ene kan du vente å finne NVIDIA GeForce2 MX grafikkort med 32MB DDR-minne (som ifølge Apple skal tredoble 3D-ytelsen sammeliknet med forrige iMac-generasjon), to FireWire og fem USB-porter, 10/100BASE-T Ethernet-kort og 56Kbps V.90-modem, og 18-watt digital forsterker med stereoutgang

Apple-sjef Steve Jobs legger opp til å utvikle "i-merkevaren" rundt privathjemmets digitale hverdag, med vekt på multimedial underholdning.


De nye iMac-ene leveres med flere programvaregodbiter for digital bilde-, musikk- og videobehandling (f.eks. iMovie 2, iTunes 2) og helt nytt er iPhoto som er gratis tilgjengelig fra Apples nettsider. iPhoto lar deg importere bilder fra digitalekameraet inn på datamaskinen, det organiserer bildene i oversiktlige kategorier, du kan kjøre "lysbildeshow", lage websider, bestille proffe papirkopier/forstørrelser og endog lage og bestille en trykket og ferdig innbundet bok med dine favorittbilder. Kanskje ikke business-hipt, men sikkert en slager i mange hjem.

Mac OS X blir dessuten nå standard operativsystem på alle nye Mac-modeller, fortalte Jobs til en jublende forsamling, slik det jo høver seg på Macworld Expo.

- Alle Mac-er skal komme med OS X fra og med i dag. Vi har som mål å porte over hele produktserien nå i løpet av januar, sa han.

Det betyr at det i løpet av årets første måned skal gå an å kjøre over 2500 selvstendige applikasjoner på den aller nyeste Mac-plattformen, som foruten software fra Apple selv inkluderer ditto fra de ledende leverandørene Microsoft, Adobe og Corel.

Sist, men ikke minst, er det endelig klart for en oppdatering av iBook. Den populære bærbare fra Apple kommer nå med en 14-tommers skjerm (eller du kan velge en 12,1-tommer) og en 600 MHz G3-prosessor (alternativt 500 MHz) som motor.


Modellene leveres med standard harddiskvarianter på 15 og 20 gigabyte (utvidbar til 30 'gigs'), minnekapasiteten kan bygges ut til 640 megabyte, men 128 eller 256 megabyte RAM er standardutgavene.

Er så alt dette godt nok for en innbitt Mac-frik?

Du kan jo lese her hva vår Mac-brukende kollega i stiftsstaden mener....

Til toppen