BEDRIFTSTEKNOLOGI

De vil knekke Flash

- Målet er at alle avinstallerer programmet.

18. nov. 2011 - 13:52

Adobe ga i forrige uke dødsstøtet til Flash på mobil.

Beslutningen om å droppe videre utvikling gjelder bare mobil-plattformen, der Flash aldri rakk å få et solid fotfeste. Femten år etter den først dukket opp er Flash-avspilleren fortsatt et av de mest utbredte tilleggsprogrammene til pc-nettlesere.

Det har falt en gruppe webutviklere tungt for brystet. Ved å stifte en protestbevegelse ønsker de å ta livet av formatet en gang for alle.

- Målet er å få hele verden til å avinstallere Flash-avspilleren i alle nettlesere, proklamerer gruppen Occupy Flash.

I gruppens manifest blir Flash stemplet som avleggs og «et fossil fra svunne tider med proprietære standarder og enkeltselskaper som kontrollerte webteknologier».

- Flash er full av feil, krasjer mye og krever stadige sikkerhetsoppdateringer. Flash-baserte nettsider representerer en fullstendig inkonsekvent (og ofte håpløs) brukeropplevelse for den stadig økende andelen av brukere som ikke benytter desktop-nettlesere. Flash introduserer også noen skumle sikkerhets- og personvernbekymringer gjennom Flash-cookies, heter det.

Argumentene kan ikke sies å være nye, men nedleggelsen av Flash på mobil har gitt kritikerne blod på tann. Gruppen valg av navn har også bidratt til å få budskapet ut til et bredt publikum.

Den åpenbare referansen til de pågående protestene mot finanselitens grådighetskultur (Occupy Wall Street), har til og med gitt anti-Flash-kampanjen spalteplass hos CNN.

På kampanjens nettsider gis oppskrifter på hvordan Flash kan avinstalleres fra nettleserene, eller deaktiveres i tilfellet Chrome, der Flash er innebygget.

- Dette er nødvendig for å sikre en raskest mulig overgang til HTML5, mener de.

Initiativtakerne ønsker ikke å stå frem, noe de unnskylder med at denne saken «ikke handler om dem», men hevder å verken være konkurrenter av Adobe eller ute etter å skade dem.

- Ingen selskaper står bak dette initiativet, og det handler ikke om lobbyvirksomhet. Det er synd å måtte si det, men slike beskyldninger har dukket opp, oppgir den anonyme gruppen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.