BEDRIFTSTEKNOLOGI

De vil redde MySQL fra Oracles klør

Over 20.000 frykter for friprog-databasens fremtid.

6. jan. 2010 - 08:38

EU vil senest 27. januar bestemme om databasegiganten Oracle får lov til å kjøpe opp Sun.

Det planlagte oppkjøpet omfatter fri programvare-databasen MySQL. Dette har fått europeiske konkurransemyndigheter til å granske avtalen. Etterforskningen er siste hinder før avtalen går igjennom.

Mange tusen brukere av MySQL kjemper nå mot overtakelsen av databasen, som er verdens uten sammenligning mest brukte for webapplikasjoner, med over 100 millioner nedlastninger.

I skrivende stundt har over 21.000 personer skrevet under en kampanje med innsigelser mot Oracles overtakelse av MySQL.

Kampanjen er startet av MySQL-grunnleggeren Michael «Monty» Widenius. Han arbeider selv med en «fork» (en gren som tar av fra et utviklingsprosjekt) kalt MariaDB, men fremholder at dette ikke nok for å berge hovedprosjektet.

- Dersom Oracle overtar MySQL blir det en interessekonflikt mellom MySQL, inkludert ulike utgaver og lagringsmotorer på den ene siden, og Oracles kostbare produkter på den andre, heter det i erklæringen som motstanderne av overtakelsen har skrevet under.

Langt på vei de fleste som har skrevet under (93,4 prosent) mener MySQL må trekkes ut av avtalen, og overlates til en levedyktig tredjepart, som kan fortsette å utvikle prosjekter under GPL-lisensen.

Frykter for nettets frihet

«Monty» mener selv dette er vesentlig for å beholde hele internettets frihet. Dersom Oracle får klørne i MySQL, frykter han at de har mest å vinne på å begrense og i verste fall avvikle friprog-prosjektet.

- I så fall blir det langt mindre konkurranse blant databaser, noe som bentyr høyere lisens- og støttekostnader. Til syvende og siste blir det kundene og småbedriftene som må betale regninger, advarer han i et blogginnlegg rett før nyttår.

EUs konferansekommissær Neelie Kroes har allerede fått overlevert kampanjens første 14.000 underskrifter, ifølge V3.co.uk.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.