DEBATT

CES 2023: Mobiltelefonen er fortsatt den siste store revolusjonen

Yngvar Ugland, som er forbrukerteknolog i DNB, har besøkt forrige ukes CES-messe i Las Vegas. Han forteller om sine inntrykk i denne kronikken.

Forbrukerteknolog i DNB og divisjonsdirektør i New Tech Lab, Yngvar Ugland, fant lite revolusjonerende under årets CES-messe i Las Vegas. Bildet er fra en annen anledning.
Forbrukerteknolog i DNB og divisjonsdirektør i New Tech Lab, Yngvar Ugland, fant lite revolusjonerende under årets CES-messe i Las Vegas. Bildet er fra en annen anledning. Foto: Stig B. Fiksdal
Av Yngvar Ugland, DNB.
10. jan. 2023 - 20:23

Søndag ble CES 2023 i Las Vegas avsluttet. Dette er verdens største teknologimesse, med 100.000 deltakere IRL (ned fra 400.000 da det peaket rett før pandemien (!)) og over 2000 utstillere. Gambling-byen er en av få som kan være vertskap for så mange. 

I år var femte gang jeg var her, og jeg bruker konferansen for to formål:

  1. Dykke dypt ned i et tema jeg allerede er dypt engasjert i.
  2. Skanne markedet bredt for å få en følelse av hva som rører seg rundt om i verden og hvilke «buzz words» utstillerne prøver å assosiere seg med. 

CES har gjennom årene vist en gryende trend i retning av å putte dingser på nett. For fem år siden het det IoT (tingenes internett), i dag heter det «connected» ditt og datt, ispedd syltynne argumenter for å kalle dingsene kunstig intelligente, og aller helst knadd en VR-opplevelse i det, som de pakker inn i ordet «immersive» – oppslukthet.

Yngvar Ugland prøver VR under CES 2023. <i>Foto:  Privat</i>
Yngvar Ugland prøver VR under CES 2023. Foto:  Privat

Eksemplene spenner fra det aller mest meningsløse til noe av det mest intelligente og tankeutfordrende. Her er noen eksempler fra årets teknologimesse i Las Vegas:

  • Smarttoaletter
  • Autonome kjæledyr
  • Elektriske jumboseilfly
  • Skybaserte airfryers
  • Svevende TV-er
  • Erotiske hjelpemidler for personer med funksjonsnedsettelse
  • … og klassikeren, flyvende biler

Etter å ha fordøyd CES 2023 i rundt 24 timer, slår jeg meg til ro med at verden går fremover sakte, men sikkert. Og minst like sikkert som sakte. For sett i historisk kontekst er de aller fleste store «revolusjonene» man får presentert på CES, egentlig ikke så store. Svevende TV-er, smarttoaletter og flyvende biler kommer ikke til å endre hverdagen vår og måten vi samhandler på på lik linje med den siste ekte teknologiske revolusjonen – mobiltelefonen. Dette er en teknologi som faktisk endret hele samfunn fundamentalt.

Med det sagt: 2023 og årene fremover er mer lystbetont enn det jeg maler opp her. Jeg er sikker på at det kommer en rekke nyttige innovasjoner som selv jeg kommer til å teste ut (og kanskje bruke daglig). Men la oss holde tunga rett i munnen, dere, og være litt på vakt når vi først havner i et basseng fylt med «connected gadgets with AI capabilities and immersive experiences».  

Jeg tror jeg kommer tilbake til neste år.

Tor W. Andreassen. Portrett.
Les også

Overser vi viktigheten av digital tjeneste-innovasjon?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.