DEBATT

Får jeg grønn samvittighet av å slette bilder etter ferien?

Det eneste du sitter igjen med etter å ha ryddet i feriebildene for å spare miljøet, er en falsk god samvittighet og nok en tidstyv, skriver professor ved Oslomet, André Brodtkorb, i denne kronikken.

Løsningen på klimakrisen ligger ikke i å slette dårlige feriebilder til krampa tar deg, skriver André Brodtkorb i et svar på en kronikk i NRK skrevet av Hege Svendsen, daglig leder i Den norske dataforening. Brodtkorb er professor i beregningsvitenskap og instituttleder ved Institutt for informasjonsteknologi, OsloMet.
Løsningen på klimakrisen ligger ikke i å slette dårlige feriebilder til krampa tar deg, skriver André Brodtkorb i et svar på en kronikk i NRK skrevet av Hege Svendsen, daglig leder i Den norske dataforening. Brodtkorb er professor i beregningsvitenskap og instituttleder ved Institutt for informasjonsteknologi, OsloMet. Foto: André Brodtkorb
André Brodtkorb, professor i beregningsvitenskap og instituttleder ved Institutt for informasjonsteknologi, OsloMet
11. aug. 2024 - 05:00

I kronikken «Feriebildene sluker energi» maner Hege Svendsen til at vi skal rydde i feriebildene våre for å spare miljøet. Jeg blir provosert av slikt vås! Det eneste du sitter igjen med, er en falsk god samvittighet og nok en tidstyv. Og den falske gode samvittigheten er farlig – for da har du jo «lov» til å synde litt på resirkulering av batterier. 

Hvor mye CO2 sparer vi?

Det er viktig at vi som enkeltindivider er bevisst på vår klimapåvirkning når vi bruker digitale verktøy. Men la oss se litt nærmere på effekten av å slette bilder. Hvis vi antar at du tar en god del bilder, (10.000 bilder, det er nesten 30 bilder hver eneste dag hele året), og at hvert bilde lagres i en fil som tar opp 3 MB plass, så ender du opp med 30 gigabyte med bilder. Hvis du er like flink som jeg antar Hege er, så sletter du de 19 dårlige bildene av solnedganger mens du beholder ett bilde. Flott! Da har du redusert lagringsbehovet til 5 prosent av det opprinnelige, sparer skyleverandøren fra å lagre 28,5 gigabyte med «digitalt søppel».

Hvis du bruker ett sekund per bilde du sletter, så har du faktisk brukt en hel arbeidsdag på denne økten, men må nok påregne et par dagers sykemelding med senebetennelse. Så er spørsmålet hvor mye CO2 du sparer miljøet for med denne formidable innsatsen. Hvis vi tar utgangspunkt i en artikkel fra 2017, så representerer 100 gigabyte lagret i skyen et utslipp på 0,2 tonn CO2 per år. Tallene i dag er vesentlig lavere, men la oss bruke det for enkelthets skyld. Din sletting vil dermed spare miljøet for 57 kg CO2-utslipp. En arbeidsdag (eller aller helst helgedag eller feriedag borte fra familien) har spart miljøet for 57 kg CO2.

Mats Carlin, forskningssjef i SINTEF Digital, under Kongsberg Agenda sist uke.
Les også

Sintef-sjef: – Kan bli et eksporteventyr

Hva kunne vi ellers gjort?

Men det er andre måter å spare miljøet for CO2-utslipp enn å slette bilder. For å spare 57 kg CO2 kan vi la vær å kjøre en gjennomsnittlig bil (130 gram CO2 per km) fra Oslo til Bergen, noe som tilsvarer å bil-pendle Drammen-Oslo i en arbeidsuke. En uke hjemmekontor så har du spart det inn det samme. 

Men 57 kg CO2 høres fortsatt mye ut, og alt vi kan spare er bra. Til sammenlikning så slipper flyturen fra Oslo til Gran Canaria ut 900 kg CO2. For hver eneste passasjer på flyet. Så løsningen på klimakrisen ligger ikke i å slette til krampa tar deg.

Gevinsten av dette er forsvinnende liten for klimaet. Bruk heller denne «arbeidsdagen» til noen effektfulle klimagrep. Her er mine tips:

  • Dropp flyturen til «Granka» og gå hytte til hytte med DNT isteden: 900 kg spart.
  • La bilen stå og (el-)sykle til jobben: 450 kg spart per år.
  • Lag fredagstacoen med bønner istedenfor kjøttdeig: 350 kg spart per år.
Vis mer

Mine tips er som kinderegg: de gagner både lommebok, folkehelse og klima.

Og til deg som allerede har slettet 19 dårlige solnedganger fra din telefon, ber jeg deg innstendig: ikke ha så god samvittighet at du slurver med batterigjenvinning. Men stå på og finn tiltak som virkelig nytter.

Yngvar Ødegård, direktør for industriell automasjon i Schneider Electric, skriver i kronikken at ved å dra nytte av digital tvilling og dataintegrasjon fra både prosess og elektrisk distribusjon, kan vi oppnå mye raskere resultater – og med bedre lønnsomhet.
Les også

Energibehovet kan kuttes raskere ved bedre bruk av KI

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.