Fiber og mobil – ja takk begge deler

La det være klart: Både fiber og 5G er nødvendig for å nå de svært ambisiøse målene denne regjeringen har for en god, fremtidsrettet og sikker digital infrastruktur i Norge, skriver distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland svarer på et leserinnlegg fra Toril Nag, Lyse; Svein Olav Munkeby, NTE og Trond Skjellerud, Eidsiva bredbånd. Her er hun fotografert under åpningen av Telenors 5G-nett i Trondheim, sammen med dekningsdirektør Bjørn Amundsen.
Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland svarer på et leserinnlegg fra Toril Nag, Lyse; Svein Olav Munkeby, NTE og Trond Skjellerud, Eidsiva bredbånd. Her er hun fotografert under åpningen av Telenors 5G-nett i Trondheim, sammen med dekningsdirektør Bjørn Amundsen.
Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland
13. juli 2020 - 05:44

 

I et leserinnlegg i OA (Oppland Arbeiderblad) 9. juli uttrykker NTE, Eidsiva og Lyse uro over en artikkel i Adressa lørdag 3. juli, der det kan fremstå som at jeg avviser at fiber skal være med å bidra til et tilbud om høyhastighetsnett til alle. Skribentene håper at inntrykket de får av artikkelen beror på en misforståelse. Det er faktisk akkurat det det gjør. Sitatene i papiravisen skaper et for ensidig bilde.  Ved en feil kom ikke de korrekte sitatene med i papirutgaven, men ble lagt inn i artikkelen på nettet 8. juli.

(Inside Telecom har sitert de nevnte artiklene i Adresseavisen her: Helleland forkaster fiber, vil satse på 5G.)

Jeg er enig med NTE og Lyse i mye. Norske bredbånds- og mobilnett er blant de beste i verden. EUs DESI-indeks for 2020 viser at Norge sammen med Danmark har den beste mobil- og bredbåndstilgangen. Norge scorer også høyt på parameteren som måler hvor klare ulike land er for 5G.

Digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland sier ifølge et intervju i Adresseavisen at hun vil satse på 5G framfor fiber til de husstander som ikke har bredbånd med høy hastighet. Her fra åpningen av Telias 5G-nett sammen med Telia-sjef Stein-Erik Vellan.
Les også

Helleland forkaster fiber, vil satse på 5G

Markedsbasert og teknologinøytral

Jeg mener vi har oppnådd vår ledende posisjon blant annet fordi vi har holdt fast på to grunnleggende prinsipper. Norsk bredbåndspolitikk er markedsbasert og teknologinøytral. Det offentliges viktigste rolle er å tilrettelegge for investeringer. Tilbydernes investeringer har økt betydelig og var i 2019 på 12,2 milliarder kroner, opp med over 2 milliarder fra året før. Markedsaktørene er nærmest til å vurdere hvilken teknologi som bør velges ved utbygging. Prinsippene om en markedsbasert og teknologinøytral politikk ligger fast.

Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland sier behovet for bredbånd aldri har vært større enn nå. Bildet er fra Arendalsuka i 2016.
Les også

Stortinget har vedtatt bredbånds­utbyggings­loven

Når det gjelder høyhastighets bredbånd, satte vi oss allerede i 2016 ambisiøse mål om slikt bredbånd til 90 prosent av husstandene innen utgangen av 2020 og på lang sikt til alle. Mange trodde ikke vi kunne nå det kortsiktige målet, men det ligger vi nå an til å gjøre. Ved utgangen av første halvår 2019 hadde 86 prosent av husstandene slikt tilbud.

Vi slår oss ikke til ro, vi skal nå det langsiktige målet også. For å gjøre det, er vi avhengige av både fiber og mobil, og av fortsatt investeringsvillige tilbydere. Rapporten, som var bakgrunnen for artikkelen i Adressa, er et viktig kunnskapsgrunnlag. I mine korrekt gjengitte sitater påpeker jeg at fiber til absolutt alle ikke nødvendigvis er den beste løsningen. Det vil bli veldig dyrt å dekke 100 prosent av husstandene med fiber. Derfor vil trådløse teknologier trolig måtte bidra når vi skal nå vårt mål om høyhastighets bredbånd til absolutt alle. Valgene av utbyggingsmodeller og teknologier er det imidlertid tilbyderne som står nærmest til å vurdere. Denne tilnærmingen har gitt gode resultater og står fast.

 Så skal det offentlige fortsatt legge til rette for investeringer og konkurranse, og fortsatt bidra med tilskudd til bredbånd i områder uten kommersielt grunnlag for utbygging. 

Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland, her sammen med Telia-sjef Stein-Erik Vellan og Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik under åpningen av Telias 5G-nett tirsdag 12. mai. Nå vil hun ha innspill fra bransjen – digitalt, selvsagt.
Les også

Ber om innspill fra bransjen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.