DEBATT

Grunnen til at bedrifter mister tillit blant studentene

Forente IT-Foreninger mener trenden med at stadig flere bedrifter terminerer studenters sommerjobb- og fulltidskontrakter kort tid før startdato, er urovekkende, skriver representantene Patrick Karlsen og Hanne A. Hugem i dette debattinnlegget. De etterlyser bedre samarbeid.

Patrick Karlsen og Hanne A. Hugem, koordinatorer i Forente IT-Foreninger (FIF), håper på fortsatt samarbeid med næringslivet for i større grad å unngå terminering av arbeidskontraktene til studenter like før oppstart.
Patrick Karlsen og Hanne A. Hugem, koordinatorer i Forente IT-Foreninger (FIF), håper på fortsatt samarbeid med næringslivet for i større grad å unngå terminering av arbeidskontraktene til studenter like før oppstart. Foto: Privat
Patrick Karlsen og Hanne A. Hugem, koordinatorer i Forente IT Foreninger (FIF)
30. mai 2024 - 10:02

De siste par årene har Forente IT Foreninger (FIF), et forum som ønsker å representere alle IT-linjeforeninger i Norge, observert en urovekkende trend: Flere og flere bedrifter terminerer studenters sommerjobb- og fulltidskontrakter kort tid før startdato, antageligvis fordi bedriften ansetter for tidlig. Vi ønsker å finne bedre måter for studentorganisasjoner og bedrifter til å samarbeide slik at vi kan unngå tilsvarende situasjoner i fremtiden.

Økonomi

Mange kjenner nok noen som studerer eller som nylig har fullført studiene, og kan lett sette seg inn i hvordan dette problemet føles. Selv om en ikke kjenner noen i denne situasjonen, er det allikevel ikke vanskelig å forstå hvor stor effekt et slikt inntektstap kan ha: ifølge Norsk studentorganisasjon går den gjennomsnittlige student cirka 6000 kroner i minus hver måned med kun studielån som inntekt. Mange studenter må derfor ha en sommerjobb for å få årsbudsjettet til å gå opp. En uventet terminering vil være enda verre når en tidligere students arbeidskontrakt blir avsluttet. Disse studentene har ingen inntekt i det hele tatt og må nå begynne å betale ned studielån i tillegg.

Teemu Salmi leder den nye cybersikkerhetsenheten til DNV (det norske veritas) med 500 ansatte.
Les også

DNV etablerer cybersikkerhetsenhet med 500 ansatte

Tillitsbrudd

Dessverre er det slik at flere av studentene under FIF-paraplyen har opplevd disse uventede termineringene den siste tiden. Vi mener dette ikke kun er et økonomisk problem for studentene, men at det også er et stort rekrutteringsproblem for bedriftene. Dette rekrutteringsproblemet stammer fra tilliten bedriften mister når de terminerer studenter kort tid før kontrakter skal starte. Uavhengig om en bedrift kan fylle alle stillinger de ønsker, vil dette føre til at de i fremtiden har færre kloke hoder å velge mellom når de ansetter. Vi forstår at dagens marked er tøffere enn før, og at ingen arbeidsgiver ønsker å avslutte et partnerskap før det er begynt. Likevel mener vi at det er et stort problem når bedrifter går til ansettelse for tidlig.

Forente IT Foreningers tiltak

Forumet FIF ble startet i 2018, i stor grad som en respons til at frister for å søke sommerjobb ble flyttet tidligere og tidligere på året. Én av de første sakene til FIF var derfor å etablere «1. oktober-fristen», at ingen FIF-forening vil publisere en annonse for en sommerjobb med søknadsfrist før 1. oktober. Denne fristen har fått mye positiv tilbakemelding fra næringslivet, men vi har også opplevd at noen bedrifter har hatt løpende opptak for å omgå fristen.

Fobier kan kureres med eksponeringsterapi, altså at du eksponeres for det du er redd for og at dette skjer på en trygg måte sammen med en terapeut. Ved hjelp av VR-teknologi kan for eksempel edderkoppfobi overvinnes ved at du lærer deg å forholde deg til virtuelle edderkopper.
Les også

Bruker VR i eksponeringsterapi

For å gjøre prosessen så klar som mulig for studenter, og for å gi bedrifter som vil det beste for studentene de samme fordelene som de som unngår reglene, endrer vi disse reglene. Fremover vil ingen FIF-forening publisere stillingsannonser før 15. august. Vi har mål om å flytte dette startskuddet til senere på året i fremtiden, men setter den så tidlig som august i år, slik at bedrifter kan justere seg. For å få til det beste utfallet for alle parter, trenger vi at næringslivet fortsetter å samarbeide med oss når vi skal nå disse målene.

Gunstig samarbeid for alle parter

Til syvende og sist er vårt mål at IT-studenter skal få det best mulig. Vi tror dette kun er mulig om vi samarbeider med bedriftene studentene en dag vil jobbe hos. Vi vet også at disse bedriftene kun vil samarbeide med oss dersom vi kan være gode samarbeidspartnere. Derfor er vi veldig åpne for å høre hva bedriftene tenker rundt disse sakene og oppfordrer til at de tar kontakt med oss. 

Næringsminister Cecilie Myrseth på lanseringen av NorLLM.
Les også

Lanserte tre nye norske KI-språkmodeller som alle kan bruke

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.