MOBIL

– IKT-bransjen leverte som best, når den trengtes som mest

Innsatsen til IKT-bransjen gjennom mange år er årsaken til at Norge er blant landene i verden som har klart seg best gjennom pandemien, skriver IKT-Norges Øyvind Husby.

Administrerende direktør Øyvind Husby i IKT-Norge skriver i dette innlegget om medlemsbedriftenes betydning under pandemien.
Administrerende direktør Øyvind Husby i IKT-Norge skriver i dette innlegget om medlemsbedriftenes betydning under pandemien. IKT-Norge
Øyvind Husby, administrerende direktør i IKT-Norge
18. des. 2020 - 08:38

IKT-bransjens medlemmer har hatt ansvaret for å bygge og drifte fibernett, mobilnett og datasentre. De har utviklet samhandlingsplattformer, virksomhetssystemer og opplæringsprogrammer for skoler. Og de har hatt ansvaret for finansiering, gjennomføring, opplæring og gevinstrealisering i prosjektene i både private og offentlige virksomheter.

Resultatet av dette er at vi før pandemien startet, hadde et av verdens beste fastnett og mobilnett, og vi var nr. 1 i Europa på bruk av skytjenester (sammen med Finland). Vi hadde en av verdens beste offentlige sektorer, mest digitaliserte næringsliv, og en meget godt utdannet og digitalt moden befolkning.

Dette er årsaken til at Norge kunne flytte 800 000 elever til digital hjemmeundervisning, flytte bedrifters kundeservice hjem til 1000 hjemmekontor over natten, eller automatisere utbetaling til 75 000 bedrifter som fikk coronastøtte så vi unngikk konkurser, arbeidsledighet og høye sosiale og menneskelige kostnader.

SSB sine prognoser for neste år viser en vekst på 3.6 %. Dette er blant de høyeste i Europa. Betydningen av dette vil vi først se etter mange år. Men IKT-bransjens betydning for at Norge var blant landene i verden som klarte seg best gjennom den store pandemien i 2020 - vil bli stående som en av vår bransjes milepæler.

Og 2020 vil også markere starten på en ny digital tidsalder. For selv om vi har kommet langt med digitalisering i Norge, er vi selvfølgelig ikke i mål.

Pandemien har vist oss styrken med digitale løsninger, men også svakheter i det norske samfunnet. Det er fremdeles 600.000 i Norge som ikke har internett, og det er fremdeles mange barn som sitter hjemme uten digital undervisning, eller har oppgaver fra gamle skolebøker som scannes inn på Ipad´er. Norge som land har heller aldri tidligere vært mer sårbare og utsatte for digitale trusler. Ved inngangen til 2021 står Norge overfor helt nye samfunnsutfordringer med en kompleksitet, omfang og krav til omstilling vi aldri tidligere har stått overfor. Det eneste sikre - er at eneste mulighet for å lykkes - er gjennom omfattende utvikling og bruk av IKT-bransjens  produkter og tjenester.

Norge har kanskje aldri tidligere hatt mer å takke vår bransje for - enn på vei ut av 2020.

Og Norge har kanskje aldri tidligere vært mer avhengig av våre tjenester for å lykkes fremover - enn vi er på vei inn i 2021.

Sammen skal vi gjøre en forskjell. Sammen skal vi forme fremtiden!

Les også

Husby inviterer alle bedrifter inn i IKT-Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.