SIKKERHET

La løsepengeangrep bli veien til bedre sikkerhet

IT-sikkerhetsrådgiver Gøran Tømte oppfordrer i dette debattinnlegget til å ta utgangspunkt i den største trusselen, løsepengeangrep, for å forenkle arbeidet med sikkerhet i virksomheter.

Når verdier digitaliseres, oppstår nye trusler som ledere ikke kan overlate til IT-avdelingen alene, mener IT-sikkerhetsrådgiver Gøran Tømte. – Dette må handle om risikovurdering, og den skal ikke tillegges IT-avdelingen, skriver han.
Når verdier digitaliseres, oppstår nye trusler som ledere ikke kan overlate til IT-avdelingen alene, mener IT-sikkerhetsrådgiver Gøran Tømte. – Dette må handle om risikovurdering, og den skal ikke tillegges IT-avdelingen, skriver han. Foto: Data Equipment
Gøran Tømte, IT-sikkerhetsrådgiver
27. juli 2024 - 11:59

Dette debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Innlegg kan sendes til debatt@tu.no.

Digital sikkerhet er viktig, det vet alle, men veien til god sikkerhet kan være veldig kompleks. Det sies og skrives mye om sikkerhet av myndigheter, leverandører og mange flere, og man blir lettere stresset av mindre. «Å ska’n gjøra?». Det snakkes om rammeverk som NSMs «Grunnprinsipper for IKT sikkerhet», det finnes rammeverk fra ISO, CIS, NIST og enda flere. Alt dette er bra, men det er veldig ressurskrevende, og noe de færreste har sjans til å etterleve, og da står man der uten å kanskje komme av flekken. 

Risikovurdering

Verdier, trusler og sårbarheter. Dette er grunnleggende for veldig mye i livet, for oss som mennesker i hverdagen når vi vurderer risiko relatert til brann, bilulykker, økonomisk ruin, hendelser i familien, osv osv. Vi er alle klar over verdiene, vi har en grei forståelse av truslene, og klarer som regel å identifisere sårbarhetene. Vi vet basert på erfaring en del om sannsynlighet og konsekvens. Basert på dette finner vi fornuftige tiltak, som å ha på vinterdekk om vinteren når det blir glatt, vi tegner forsikring i tilfelle huset skulle brenne, vi har gjeldsforsikring i tilfelle noe alvorlig skulle skje, vi er forsiktig med åpen ild i juletider sammen med alkohol, osv. osv. 

Windows 10 bærer preg av at det snart er ti år siden lanseringen.
Les også

Windows 10 er fortsatt sårbar

Så hva gjør man som leder på jobb når verdiene digitaliseres? Og ikke si at IT-avdelingen fikser det!

Verdier. Dette er nok klart for de aller fleste, det er gjerne de ansatte (først og fremst), det er kundene, det er kanskje eierne, det er produkter og tjenester.

Trusler. Dette vil være forskjellig for de forskjellige verdiene, naturligvis, men er som oftest håndterlige når det kommer til den fysiske og "forståelige” verden. Hva når verdiene er digitalisert? Hvilke ekstra trusler er mot de “håndfaste” verdiene når de er digitaliserte, og ikke si at IT-avdelingen fikser det, for det gjør de ikke. Det er ikke meningen å kaste IT avdelingen under bussen, men dette må handle om risikovurdering, og den skal ikke tillegges IT-avdelingen. Den aller største digitale trusselen er ransomware (utpressingsvare eller løsepengeangrep, red.anm.), det har det vært lenge, det er det nå, og ingenting tyder på at dette vil endre seg med det første. Jeg skriver mer utfyllende om dette lenger ned.

Sårbarheter. For å identifisere de digitale sårbarhetene knyttet til verdiene må man samarbeide på tvers av organisasjonen. Risikovurderingen eies av ledelsen, og kvaliteten på dette arbeidet bestemmes av sammensetningen av teamet.

Tiltak. Som i den fysiske og håndterlige verden vil tiltak være veien til lavere risiko for å redusere sannsynlighet og konsekvens.

Jan Luo Tang er nettopp kåret til Norges råeste sikkerhetsekspert i Master of Cyber Security 2025-konkurransen. Andreplassvinner, Knut-Arne Vik, skimtes i midten bak i bildet. Vik har tidligere vunnet konkurransen og vært i finalen flere ganger.
Les også

Norges råeste sikkerhetseksperter deler sine beste tips: – Jeg har det på alt, men spesielt på egen e-post

Ransomware, svaret på forenklet sikkerhet

For å forenkle arbeidet med sikkerhet må vi forenkle, og hvordan gjør vi det? La oss fokusere på noe mer konkret for å adressere dette på en skikkelig måte, og kanskje vi i tillegg får noen positive ringvirkninger.

Ransomware er ikke bare kryptering. Det norske ordet er utpressingsvirus, men i dag gjøres det forskjellige operasjoner som faller under begrepet «utpressing».

Ransomware er likevel svaret, da det er den klart største trusselen. I tillegg er denne trusselen alene veldig omfattende, og vil kreve mye arbeid å adressere. La oss bryte det opp for å forklare:

Del 1. Å komme seg inn i systemet. Bare her er det mange metoder de kriminelle kan bruke, som phishing, misbruk av sårbarheter på eksterne tjenester, innlogging på tjenester som ikke har MFA (flerfaktorautentisering, red.anm.)

Del 2. Bevegelse internt i systemer. Når de kriminelle har kommet seg inn starter neste del av arbeidet med å kartlegge og finne verdier. Disse verdiene vil variere fra angrep til angrep, men målet til de kriminelle er å sende denne informasjonen ut for å senere kunne utøve utpressing med trussel om å lekke dataene. Etter at kartlegging og lekkasje er tilstrekkelig vil kryptering av systemer typisk være neste steg. Denne prosessen vil gjerne ta tid i form av dager.

Del 3. Lekkasje av data og nedlasting av krypteringsprogramvare. Underveis i aktivitetene til de kriminelle vil de kommunisere ut fra deres nettverk for forskjellige oppgaver, både å åpne en permanent bakdør, sende ut verdifull informasjon og laste ned skadevare.

Del 4. Kryptering. Ofte er det her hendelsen oppdages, selv om aktiviteten har pågått i timer, dager, kanskje uker. Og nå starter det stressende og harde oppryddingsarbeidet.

NSM-sjef Arne Christian Haugstøl like før fremleggelsen av årets risikovurdering i Marmorhallen i Klima- og miljødepartementet onsdag morgen.
Les også

NSM-sjefen bekymret: Mener virksomheter ikke tar advarsler på alvor

Sårbarheter og tiltak, med positive ringvirkninger

Jobber man systematisk og strategisk med den største trusselen ransomware, vil man for det første ha mye arbeid med å kartlegge og innføre gode, permanente og i hovedsak proaktive tiltak, men man vil også få mange positive ringvirkninger. Ser man på andre trusler, som blant annet Enisa er veldig flinke til å belyse i sin årlige Threat Landscape rapport, vil man se at sårbarheten og tiltakene ofte er akkurat de samme.

Konklusjon. Ransomware treffer alle, små, store, private, offentlige, målrettet og tilfeldig.

Det vil bli en altfor stor artikkel å skulle skrive om alle typer sårbarheter og tiltak, og det vil i tillegg være ganske teknisk. Mitt mål med denne artikkelen er å forenkle arbeidet med sikkerhet, og bidra til at flere gode tiltak blir implementert, med ledelsen på laget. Dette handler om før, under og etter et angrep. Det handler om tekniske tiltak, prosedyrer og rutiner. Dette er sammensatt, men veldig målrettet!

Så start arbeidet med sikring mot ransomware. Det skjer alle, små, store, private, offentlige, målrettet og tilfeldig.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) er teknologioptimist. Hun installerte Tiktok på tjenestetelefonen sin da appen ble tilgjengelig i Norge. Deepseek derimot kommer hun ikke til å installere, sier hun til Digi. Her fra da hun testet de nyeste hodekameraene til norsk politi i fjor høst.
Les også

Justisministeren: – Jeg vil ikke ta Deepseek i bruk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan er det for en nyutdannet å starte i en stor teknologibedrift?
Les mer
Hvordan er det for en nyutdannet å starte i en stor teknologibedrift?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra