Norsk og internasjonalt næringsliv er denne uken samlet på ONS i Stavanger. I et utspill i Dagens Næringsliv og NRK Dagsrevyen har Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik skapt store overskrifter med sitt forslag om en tiltakspakke som inkluderer flere letearealer og statlig støtte til fornybarprosjekter. Et viktig poeng fra Hersvik som dessverre har druknet litt i debatten, er det store behovet for økt standardisering og digitalisering i olje- og energibransjen.
Digitalisering har gjennom en rivende utvikling endret bransjer, samt måten vi arbeider og samhandler på. Men i store deler av olje- og energibransjen ser vi at det fortsatt jobbes som om digitaliseringen knapt har funnet sted. Hvis vi skal være litt strenge, er det fortsatt mye «strøm-på-papir»-prosesser. Digitaliseringen stoppet på mange måter opp da man gikk fra faks til å kunne sende papirer digitalt i form av ulike Excel-, Word- og PDF-filer. Dette har blant annet ført til at det å endre en tegning eller modell i et prosjekt ofte koster flere hundre tusen kroner, ettersom mange manuelle endringer må gjennomføres i etterkant.
Samtidig er det viktig å understreke at det finnes mange gode digitale initiativer også i olje- og energibransjen, og blant dem som er lengst fremme finner vi nettopp Aker-systemet og Karl Johnny Hersvik.
Skolen i en digital verden: Hvor er kompetansen vi trenger?
DISC-initiativet
Derfor er det også gledelig at Aker Solutions og Aker BP, sammen med Equinor, Aibel og PCA, har gått sammen om det lovende DISC-initiativet (Digitalisation, Industrialisation, Strandardisation, Collaboration), der målet er å få til «ekte» digital utveksling mellom ulike aktører i bransjen.
Ved å standardisere hvordan man beskriver utstyr og komponenter, slik at man kan lage digitale representasjoner, vil man kunne hente besparelser i milliardklassen. Analyser Webstep har gjort sammen med leverandørselskapene, viser at det er mulig å redusere timeforbruket på enkelte prosjekter med opptil en million timer per prosjekt.
Beregninger viser at DISC-initiativet vil kunne spare norsk olje- og energisektor for milliarder, avhengig av hvor komplekse de ulike prosjektene er.
En mer standardisert og kostnadseffektiv olje- og energibransje vil i tillegg til å gi besparelser i milliardklassen, også gjøre bransjen bedre rustet for flere fornybarprosjekter i fremtiden. Der oljeindustrien har vært bortskjemt med høye marginer og ikke har trengt å være like effektiv, vil det bli svært viktig med kostnadskontroll når Norge i fremtiden skal vinne kampen om prosjekter i den grønne økonomien. Standardisering og digitalisering kan ta bort kostbare tidstyv-prosesser og forsterke det kollektive grunnlaget for nyskaping og grønt skifte for bransjen. Derfor haster det å med å komme i gang med de digitale prosessene!
Fikk slakt av Riksrevisjonen: Fortsatt bekymret for IT-tilstanden i politiet