BREDBÅND

Nkoms forslag er gode nyheter for alle som er avhengig av sikker kommunikasjon

Nkom tar grep for å sikre konkurransen i ekom-markedet og hindre unødvendig risiko for virksomhetene i distriktene. Det er gode nyheter, skriver Globalconnects norgessjef Charlotta Rehman.

Administrerende direktør Charlotta Rehman i Globalconnect mener Nkoms nye krav mot Telenor er gode nyheter.
Administrerende direktør Charlotta Rehman i Globalconnect mener Nkoms nye krav mot Telenor er gode nyheter. Foto: Globalconnect/IP-only
Charlotta Rehman, norgessjef for Globalconnect
6. juli 2020 - 08:09

Nå blir stengningen av kobbernettet trolig utsatt til 2025, eller til det tidspunkt hvor det er bygget fiber og leveres gode erstatningsprodukter som kan erstatte kobberlinjene.

Dette er gode nyheter for alle som er avhengig av sikker kommunikasjon i Norge, ikke minst i distriktene, der kobber i mange tilfeller er eneste redundante alternativ til mobil. Det er også godt nytt for konkurransen i ekom-markedet, noe som igjen vil komme norsk næringsliv og offentlig sektor til gode gjennom fortsatt innovasjon og utbygging – til konkurransedyktige priser.

Avdelingsdirektør Hans Jørgen Enger i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet har sendt to vedtak til kommentar hos Esa. Ett der Telenor pålegges å tilby konkurrentene tilgang til kobbernettet eller et erstatningsprodukt og ett der Telenor pålegges å gi tilgang til fast mobilt bredbånd.
Les også

Nkom vil pålegge Telenor å tilby kobbernettet i inntil fem år

Må ha kontrollert stenging

I januar 2019 besluttet Telenor, helt på egenhånd, å legge ned hele det nasjonale kobbernettet innen utgangen av 2022. Beslutningen var ikke fundert i markedsreguleringen, og hverken Nkom eller Telenors grossistkunder var orientert.

Situasjonen har etter dette vært uavklart for grossistkundene, herunder Globalconnect, og med en tilsvarende usikkerhet hos våre kunder. Fiberbasert kommunikasjon er vår forretning og det er vår strategi at alle kunder etter hvert skal få dette.

I mellomtiden er vi og våre kunder avhengige av at kobbernettet er tilgjengelig for å sikre at hele Norge er på nett inntil ny teknologi faktisk er på plass i hele landet. Vårt budskap har derfor hele tiden vært at vi må ha en kontrollert stengning av kobbernettet – over flere år.

Vi er derfor svært fornøyde med Nkoms forslag til vedtak som denne uken ble sendt Esa. Nkom understreker at Telenors tidsplan for å legge ned kobbernettet er for kort, og at det ikke er forsvarlig å stenge før det er relevante erstatningsprodukter på plass i form av fiber og/eller mobilt bredbånd.

Konkurransen rammes når grossistkundene hverken har fått tilstrekkelig informasjon eller mulighet til å forberede alternative løsninger ved bortfall av kobbernettet. Vi er helt enige i konklusjonen.

Ser frem til dialog

Nkom åpner for at Telenor kan legge ned kobbernettet raskere dersom selskapet tilbyr grossistkundene relevante erstatningsprodukter for kobberbasert tilgang. Telenor får plikt til å utarbeide en plan for migrering fra kobber til fiber/mobil, og grossistkundene skal få gi innspill. Planen skal endelig godkjennes av Nkom.

Vi er meget positive til dette, og ser frem til å gå i dialog med Telenor for et godt, fremtidig samarbeid omkring slike alternativ.

Globalconnect eier og driver et fibernett på totalt 75.000 kilometer i Norden. Vi investerte 3,8 milliarder kroner i utbygging av ny fiber i 2019. Vi vil fortsette å investere og digitalisere Norge. Med Nkoms forslag til vedtak får både vi og kundene våre nødvendig forutsigbarhet til å sikre trygge, solide forbindelser i årene fremover.

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup debatterte Telenors sanering av kobbernettet i Stortinget etter at det ble foreslått å sette igang en konsekvensutredning av nedleggelsen av nettet. Astrup frykter at en slik utredning vil forsinke moderniseringen.
Les også

Kobbersaneringen i Stortinget

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.