DEBATT

Unngå søl med hybride IT-miljøer: Kutt ut kokker gjennom forenkling av driften

Virksomheter med hybride IT-miljøer bør i større grad tenke som en «cloud native»-virksomhet, skriver Reza Mirzaei, seniorrådgiver i Kyndryl Norway, i denne kronikken.

Reza Mirzaei, seniorrådgiver i Kyndryl Norge, anbefaler bruk av «cloud native»-verktøy i hybride IT-miljøer.
Reza Mirzaei, seniorrådgiver i Kyndryl Norge, anbefaler bruk av «cloud native»-verktøy i hybride IT-miljøer. Foto: Kyndryl
Av Reza Mirzaei i Kyndryl Norway
14. okt. 2022 - 14:00

Mange hybride IT-miljøer driftes for tungvint og ressurskrevende. Med «cloud native»-verktøy kan du bedre håndtere både skyen og eget datasenter.

Stadig flere ønsker å utnytte fordelene med å gå «all inn» i skyen, fordi den er brukervennlig, skalerbar, åpen for utvikling, kostnadseffektiv og gir raskere tilgang til ny funksjonalitet.

Men faktorer som mangel på kompetanse, kapasitet og krevende regelverk gjør at hybride IT-miljøer vil være en realitet for mange bedrifter i lang tid fremover. Faktisk er 40 prosent av alle data fra verdens bedrifter og organisasjoner lagret i tradisjonelle datasentre, ifølge analyseselskapet Statista.

Så lenge dette er en realitet, står bedrifter som opererer med hybride IT-miljøer ovenfor store utfordringer med blant annet større kompleksitet som svekker sikkerheten, gir større risiko, høyere kostnader og behov for mer administrasjon. Det er samtidig vanskeligere å integrere, samkjøre, drifte og operere tjenester på tvers av lokale datasentre og skyen. Flere miljøer gir også mindre effektiv bruk av egne tjenester og data.

Det er likevel fullt mulig å kombinere skyen og egne datasentre mer effektivt, men det krever riktige verktøy, prosesser og kunnskap. Og ofte er utfordringene med hybride IT-miljøer organisatoriske.

Les også

I mange tilfeller jobber forskjellige team med legacy-plattformer i et datasenter og mer moderne tjenester i skyen. Dette kan skape betydelige utfordringer fordi virksomhetskritisk kunnskap gjerne forblir i de eldre plattformene, samtidig som at de som jobber med nye tjenester i skyen, trenger tilgang til denne kunnskapen for å utvikle og distribuere nye produkter og tilbud.

Den økte kompleksiteten fører ofte til mer søl gjennom flere kokker i form av administrasjons- og driftsverktøy. Dette sølet kan derimot reduseres ved å minke antallet verktøy som brukes for å administrere, drifte og overvåke det hybride IT-miljøet, ved å ta i bruk cloud native-verktøy på tvers av skyen og datasenteret.

Virksomheter med hybride IT-miljøer bør dermed i større grad tenke som en cloud native-virksomhet, og organisere seg slik at de bedre kan utnytte muligheter som finnes i skyen til å drifte eget datasenter. Slik kan de redusere kompleksiteten av å operere både i sky og datasenter og samtidig maksimere nytten av det hybride miljøet.  

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.