JUSS OG SAMFUNN

DeCSS-gutta vant første runde

I en rettssak hvor 72 nettsteder er blitt tiltalt for distribusjon kildekode til en påstått ulovlig DVD-programvare, avslo dommeren DVD CCAs begjæring om at alle nettstedene midlertidig måtte fjerne pekerne til kildekoden.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. jan. 2000 - 16:41
William J. ElfvingDVD Copy Control Association
DeCSS

Les også:

DVD CCA mener at programvaren og kildekoden er ulovlig og er laget for å lage ulovlige kopier av DVD-plater. Utviklerne av DeCSS hevder på sin side at programvaren er laget for å kunne spille av DVD-plater på Linux-baserte maskiner og at det overhodet ikke er ulovlig. Utviklerne og distributørene støttes blant annet av ytringsfrihetsorganisasjon Electronic Frontier Foundation (EFF) og nettstedet Slashdot. Det er EFFs advokater som forsvarer distributørene i retten.

Slashdot har på sin side oppfordret alle leserne om å distribuere DeCSS på egenhånd, for jo flere som gjør dette, desto vanskeligere blir det for DVD CCA å saksøke noen.

Blant dem som står bak DeCSS er norske Jon Johansen. Han er glad for dommerens avgjørelse.

- Jeg er sikker på at dommeren forsto at dette var et forsøk på å kneble ytringsfriheten på Internett, og derfor valgte å avvise det, sier Johansen.

- Særlig vil jeg takke alle fra Linux-miljøet som hadde mulighet til å stille opp. Etter det jeg har lest var det så mange som 50 personer til stede. Dessuten tror jeg vi alle ikke kan få takket EFF og deres advokater nok. De har gjort en fantastisk jobb, fortsetter Johansen.

Det neste store skrittet i denne saken er en høring i forbindelse med et forbredende pålegg om eventuell fjerning av pekere senere denne måneden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra