Danske EasySpeedy sammenligner seg med lavprisflyselskapene.
- Vi har på samme måte automatisert og effektivisert tjenestene, og kan derfor introdusere et forhold mellom ytelse og pris som er helt uhørt i bransjen, hevder Tina Lerche, direktør for EasySpeady, i en pressemelding.
Stordrift, online-salg og automatisering skal gjøre det mulig for selskapet å tilby dedikerte servere til hver kunde for 50 euro, drøyt 420 kroner, i måneden. Maskinen man da får full systemtilgang til, er en maskin med 2,2 GHz Intel-prosessor, 512 MB minne og minst 40 GB harddisk. Brukeren kan velge mellom Linux-distribusjonene fra Red Hat, Mandrake og SuSE, eller en ferdig oppsatt webserver basert på LAMP (Linux, Apache, MySQL og PHP/Perl/Python). Serveren gjøres tilgjengelig for kunden omtrent en halvtime etter bestillingen. Maskinene er tilknyttet Internett og har fast IP-adresse. Kontrakten gjelder for en måned av gangen.
Månedsprisen inkluderer 5 GB overført data til eller fra Internett. Ytterligere kapasitetet koster 1 euro per gigabyte, som forhåndsbestilles gjennom et spesielt brukergrensesnitt. Internett-forbindelsen garanteres å ha en båndbredde på minimum 100 Mb/s.
Serverne er plassert hos Interxion i Ballerup med biometrisk tilgangkontroll og døgnovervåking. Interxion er blant Europas største, teleoperatøruavhengige tilbydere av datasenterløsninger.
- Vi har registrert en stor interesse fra så vel private som små og større virksomheter, som benytter maskinene som blant annet e-postserver, databaseserver, webserver, backupserver eller applikasjonsserver. Spesielt mange, både enkeltpersoner og grupper, er interesserte i å benytte maskinene som spillservere, sier Lerche.
Bortsett fra omstart av maskinvaren og reinstallasjon av operativsystemet, tilbys ingen tjenester. Tine Lerche er likevel ikke redd for at selskapets medarbeidere skal bli overbelastet med henvendelser fra kundene.
- Det er med IT som med charterreiser. De første årene var alle reisende avhengige av en guide som kunne veilede og vise rundt. Slik er det ikke lenger. I dag er både private og bedriftsbrukere fortrolige med teknologien og fullt ut i stand til å betjene deres servere, sier Lerche, som hevder EasySpeedy er de første til å tilpasse seg denne nye virkeligheten.
- Brukerne vet utmerket godt hvordan det skal gjøres. Derfor skal de heller ikke betale for et stort, dyrt og unødvendig serviceapparat, sier Lerche.