Dedikerte e-bok-lesere viker for Palm og Windows CE

Librius.com har skrinlagt sitt prosjekt om nok et dedikert apparat for å lese elektroniske bøker. Det satses i stedet på bærbare terminaler som Palm og Windows CE, i tillegg til vanlig PC og Mac.

Librius.com har skrinlagt sitt prosjekt om nok et dedikert apparat for å lese elektroniske bøker. Det satses i stedet på bærbare terminaler som Palm og Windows CE, i tillegg til vanlig PC og Mac.

Idéen er besnærende. Drar du på forretningsreise med en Palm, tar den ikke mer plass om du laster den med en håndfull spenningsromaner og litt faglitteratur.

Nettstedet Librius.com har lenge profilert seg som aktør i debatten om formater og form for elektroniske bøker, selv om selskapet ennå ikke er kommet online med annet enn planer og visjoner. I løpet av høsten skal nettstedet huse en egen elektronisk bokhandel kalt World Bookstore, med en rekke tilleggstjenester.

Opprinnelig tenkte Librius å knytte bokhandelen til et eget leseapparat kalt "Millenium Reader". Hensikten var å konkurrere på pris mot særlig Rocket eBook fra NuvoMedia. Nå sier Librius at utviklingen av lommedatamaskiner har endret markedet. Det som for et år siden framsto som det beste alternativet, er ikke lenger så løfterik. Ikke bare er Palm og Windows CE-apparater blitt svært populære, de har også fått bedre skjermer og andre egenskaper som gjør dem til utmerkede e-bok-lesere.

Librius går derfor heller ut med en ordning som tar sikte på å levere bøker over Internett til ulike apparater, også PC-er (Mac inkludert). Hver bok buntes med en leser tilpasset den aktuelle maskinvaren. Formatet er laget slik at en bokfil automatisk oppgraderes når leseplattformen får bedre egenskaper, for eksempel fargegrafikk. Oppgraderingene er gratis for leseren. Den som ønsker, kan også oppbevare sitt private bibliotek hos Librius, gratis. Filene krypteres slik at en bruker ikke kan mangfoldiggjøre dem på egen hånd.

Prisene hos Librius skal ligge litt under det du må betale på nettet for samme tittel på papir. Forsendelseskostnadene er null. Filene er typisk mindre enn en megabyte, inklusiv leser. Den proprietære leseren har foreløpig begrensede egenskaper. Den tillater for eksempel bokmerker men ikke private notater eller søk i teksten.

Librius er foreløpig alene om å tenke seg e-bøker til både Palm, Windows CE, PC og Mac. Men andre har for lengst oppdaget hvor hendig Palm er som e-bok-leser. Peanut Press driver en nettbokhandel som spesialiserer seg på å levere bøker til Palm, fra modellene Pro, III og seinere. (IBM WordPad går også.)

Utvalget er selvfølgelig langt mindre enn blant papirbaserte bøker. Stikkprøver viser at prisnivået er som på Amazon. Fordelen er at du sparer porto, og du får boka med én gang.

En viktig likhet mellom Peanut og Librius er at begge leverer i et proprietært format, og bunter bøkene med en leser. Peanuts leser kan gjøre en rekke ting som standard Palm-lesere ikke makter, blant annet å vise tekstvarianter som kursiv, uthevet og understreket. Leseren tillater både bokmerker og personlige notater.

De siste månedene har aktører innen e-bøker prøvd å komme fram til et felles format. Tilhengerne av en variant av Adobes pdf-format sto mot tilhengerne av html/xml med Microsoft og NuvoMedia i spissen. Pdf-tilhengerne er organisert i Electronic Book Exchange Working Group (EBX), mens XML-folkene finnes i Open eBook Standards Committee.

Selv om Peanut og Librius står for hvert sitt proprietære format, har de til felles at leserne deres er minimale i forhold til filstørrelsen på en vanlig bok, og at det følgelig ikke byr på særlige problemer for brukeren å forholde seg til de spesielle formatene.

Et interessant alternativ til de to standardiseringskomiteene og de proprietære formatene er OmniMedia Digital Publishings bruk av help-formatet til Windows. Help-formatet nyttes av alt fra Windows CE til 9x og NT, og tilbyr en enkel måte å distribuere tekst på. På nettstedet sitt tilbyr OmniMedia en gratisprøve i form av Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes-roman A Study in Scarlet.

Vil du finne ut mer om elektroniske bøker, bør du følge med på nettstedet eBookNet. Der får du linker til alle aktører som har noe konkret å vise fram, blant annet en rekke spennende gratisbøker. Dessverre er alt på engelsk.

Til toppen