TELEKOM

Degradert Telenor får større frihet

Post- og teletilsynet opphever noen begrensninger på det tidligere monopolet.

11. aug. 2010 - 12:19

Post- og teletilsynet (PT) melder at de har fattet to vedtak om hvordan Telenor skal reguleres. Begge vedtakene dreier seg om fasttelefoni.

Vedtakene innebærer på et vis en degradering av Telenor. Mens det ene fortsatt peker ut Telenor som «tilbyder med sterk markedsstilling» i sluttbrukermarkedet for fasttelefoniabonnement, slår det andre fast at Telenor ikke lenger har tilsvarende status i sluttbrukermarkedene for fasttelefonitrafikk.

Torstein Olsen i PT forklarer overfor digi.no at vedtakene gjenspeiler endringene i det tradisjonelle fasttelefonimarkedet, altså gammeldags fasttelefoni, ikke bredbåndstelefoni. Trafikken er kraftig redusert, tallet på abonnementer er redusert og omsetningen per abonnement er betydelig mindre enn tidligere. Dessuten er konkurransen tilfredsstillende, og tilsynet vil helst ikke regulere mer enn nødvendig.

Vedtakene innebærer at Telenor ikke lenger er pålagt å tilby fasttelefonabonnement overfor sluttbrukere. På den andre siden er selskapet fortsatt pålagt å la konkurrenter som Tele2 selge fasttelefoniabonnementer der trafikken går i Telenors nett.

En annen konsekvens av Telenors nye status som tilbyder på linje med andre, er at de i større grad enn tidligere gis muligheter til å kople for eksempel bredbåndstelefoni med andre tjenester.

Etter det digi.no erfarer, ventes ikke vedtakene å få vidtrekkende praktiske konsekvenser, selv om de markerer et symbolsk tidsskille for det tidligere statsmonopolet innen telefoni.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.