Dekker snart halve Norge

MTU har snart dekket halve Norge - til en brøkdel av hva Telenor og Netcom har brukt på sine nett.

Dekker snart halve Norge

MTU har snart dekket halve Norge - til en brøkdel av hva Telenor og Netcom har brukt på sine nett.

Telenor og Netcom begynner å få tøffere konkurranse: De siste årene og særlig siden sommeren i fjor har tre aktører giret opp med å bygge egne nett. For lenge var det bare to mobilnett i Norge: Alle andre leide bare av Telenor og Netcom.

Men nå girer både Ice (Nordisk Mobiltelefoni), Network Norway/Tele2 og MTU opp. MTU er den siste utfordreren ut, men selskapet har kommet veldig langt.

MTU åpnet sitt GSM-nett formelt 3. mars, men selskapet har litt i det stille bygget fort og hardt. Snart nesten halvparten av Norges befolkning, forteller MTU Telecom-sjef Jo Lerheim til digi.no.

- Vi er ferdig med utbyggingen i Oslo/Asker/Drammen-området, Bergen og Stavanger. Vi er også ferdig med planleggingen for å dekke Trondheim. Når vi i løpet av høsten er ferdig i Trondheim, vil nettet vårt dekke områdene der to millioner nordmenn jobber og bor, forteller Lerheim.

MTU har i likhet med Network Norway GSM-lisenser som ikke krever at de dekker hele Norge. Når MTUs kunder forlater storbyene, hopper de (såkalt roamer) over på Telenors nett.

MTU har så vidt startet salget og Lerheim vil ikke ut med hvor mange kunder selskapet har skaffet seg.

I tillegg til å ikke trenge å dekke hele Norge, har MTU spart mye på de raskt fallene prisene på telenett-utstyr.

- Vi overtok Teletopias lille nett og sparte litt på det. Skulle vi ha startet fra null, ville vi ha brukt rundt 400 millioner kroner, forteller Lerheim. Vi har spart mye på at utstyret er blitt billigere, men strøm og leie av plass til basestasjon er ikke blitt billigere.

Det store handikapet MTU sliter med er at selskapet bare har en GMS-lisens: Network Norway skaffet seg den fjerde lisensen og foreløpig har MTUs alternative plan ikke slått til:

MTU var i samtaler med svenske 3 om å samarbeide og bruke 3s norske 3G-lisens, men dette har det foreløpig ikke blitt noe av.

MTU har ikke hørt fra 3, eid av Hong-Kong-baserte Hutchinson-Whampoa, på lenge, forteller MTU-sjefen til digi.no.

- De har åpenbart mye å gjøre i Sverige og Danmark. Vi har ikke formelt avsluttet samtalene med dem, men det har ikke vært kontakt på lenge.

Dette betyr at 3 for alvor begynner å få dårlig tid: Selskapet må innen høsten 2009 ha åpnet et 3G-nett i Norge. Hvis ikke må de gi tilbake lisensen til Samferdselsdepartementet.

Til toppen