BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Delene i Google Glass er verdt 80 dollar

Fullstendig skivebom, svarer Google om estimatet.

Google Glass vil bli billigere når den omsider blir ordentlig lansert, det har Google bekreftet. En analyse av prøveutgaven hevder at komponentene bare er verdt knappe 500 kroner, samlet.
Google Glass vil bli billigere når den omsider blir ordentlig lansert, det har Google bekreftet. En analyse av prøveutgaven hevder at komponentene bare er verdt knappe 500 kroner, samlet. Bilde: Per Ervland
2. mai 2014 - 14:17

Flere nettsteder har spesialisert seg på å demontere ny forbrukerelektronikk, for å gi publikum innblikk i hvordan dingsene er skrudd sammen, hvilke komponenter som er brukt og hva som ellers måtte skjule seg på innsiden.

Ofte med detaljerte beskrivelser og bilder av hvordan de har gått frem, hvor fornuftig utformingen er og hva de ulike komponentene koster.

Googles mye omtalte smartbriller er intet unntak.

Etter å ha analysert innmaten hevder Teardown.com at delene i Google Glass har en samlet verdi på 79,78 dollar, tilsvarende 475 norske kroner.

I rene deler som er å få kjøpt i markedet, altså. Det inkluderer naturligvis ikke utgiftene til forskning, utvikling og det faktum at produktet ennå ikke blir masseprodusert.

Til sammenligning har Google hittil solgt prøveutgaven av brillen i begrenset omfang for 1.500 dollar eller om lag 8.900 kroner.

Den ARM-baserte systembrikken OMAP 4430 fra Texas Instruments er den dyreste komponenten, ifølge anslaget, med knappe 14 dollar. Brillens NAND-baserte 16 gigabyte flashminnemodul oppgis å være verdt 8 dollar og 18 cent.

– Estimatet stemmer overhodet ikke, sier en talsperson i Google til Wall Street Journal. Mer vil han ikke si.

En mulig unøyaktighet knyttet til kostnadsanslaget kan ifølge avisen ha å gjøre med den begrensede plassen det er i brillens innfatning.

– Skjermen i Glass er bare noen få millimeter bred, men kan likevel skilte med relativt høy oppløsning. Den kan ha vært vanskelig og kostbar å utvikle og produsere. Men Teardown.com anslår likevel at skjermmodulen i kombinasjon med berøringsgrensesnittet (denne sitter i brillearmen) bare koster 3 dollar, skriver Wall Street Journal.

Teardown.com understreker på sin side at de bare har gjort en grovmasket første analyse og at summene kan endre seg etter en grundigere undersøkelse de holder på med nå.

De er ikke alene om å ha skrudd fra hverandre den såkalte explorer-utgaven av Google Glass. Deres bransjekolleger i ExtremeTech gjorde det samme allerede i fjor sommer, da med konklusjonen at de fremtidsrettede brillene har temmelig lite imponerende innmat.

digi.no fikk som første norske teknologiavis prøve brillene hos Google Norge i februar. Her kan du lese våre inntrykk. Det ble da understreket at produktet ikke kommer til å bli lansert her til lands i 2014.

Hvor og når Google Glass får sin offisielle produktlansering er det hittil ikke sagt noe om, men det er klart at prisen da vil være betydelig lavere enn 1.500 dollar.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.