Deler ut 10 millioner unike bilder

Google åpner arkivene til Life magazine og gir bort en enorm bildeskatt.

Google og Life byr på millioner av bilder. Her finnes bilder av alt mulig, også historiske personer som Marilyn Monroe. (Foto: faksimile)
Google og Life byr på millioner av bilder. Her finnes bilder av alt mulig, også historiske personer som Marilyn Monroe. (Foto: faksimile)

Google åpner arkivene til Life magazine og gir bort en enorm bildeskatt.

Søkegiganten Google har denne uken åpnet en nettjeneste som vekker oppsikt.

En gigantisk bildebank med fotografier fra Life magazine er gjort tilgjengelig. Bildene stammer fra arkivene til tidsskriftet, og svært mange av dem er aldri tidligere vært vist offentlig.

Den nye tjenesten åpnet tirsdag, og inneholder rundt to millioner bilder. Google opplyser at de planlegger å skanne og legge ut hele biblioteket til Life. Totalt skal det være snakk om ti millioner bilder.

Her kan du kose deg med millioner av bilder. Arkivet er søkbart og strekker seg helt tilbake til 1750-tallet.

Tjeneste byr blant annet på unike bilder fra den amerikanske borgerkrigen og en rekke andre viktige historiske begivenheter.

Et søk på «norway» gir i skrivende stund rundt to hundre bilder, med blant annet prins Olav, Kong Haakon VII, samt en rekke vakre naturbilder.

Life opplyser at rundt 97 prosent av bildene aldri tidligere har vært vist frem.

Bildene er tilbys kostnadsfritt og kan skrives ut, så lenge de ikke blir brukt kommersielt, ifølge nyhetsbyrået Assosiated Press (AP).

Drevet av en ambisjon om å indeksere og tilgjengeliggjøre all kunnskap, har Google de siste årene lagt til stadig flere datakilder, som tidligere ikke har vært tilgjengelig på internett.

Forretningsmodellen er denne gangen ikke basert på annonser levert av Google. I stedet håper Time Warner, selskapet som eier Life magazine, å tjene penger på salg av høyoppløselige og innrammede versjoner av bildene.

Samarbeidet med Life magazine er selskapets største prosjekt innen profesjonelle fotosamlinger, og søkegiganten opplyser at de arbeider med lignende avtaler med eiere av andre store fotoarkiver.

Til toppen