KARRIERE

Deler ut en million små datamaskiner

Nå skal britiske skoleelever lære programmering igjen.

En foreløpig prototype av BBC Micro Bit.
En foreløpig prototype av BBC Micro Bit. Bilde: BBC
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. mars 2015 - 07:55

Som en del av BBCs Make it Digital-initiativ, og i samarbeid med 26 ulike bedrifter og organisasjoner, skal én million britiske skolebarn, det vi si samtlige sjuendeklassinger i Storbritannia, motta en liten datamaskin til høsten. Målet er at denne maskinen, som kalles for Micro Bit, skal gjøre barna bedre i stand til på kontrollere teknologien.

Micro Bit

Ifølge BBC vil Micro Bit, som fortsatt er under utvikling, være en liten kroppsnær enhet med et LCD-panel som kan programmeres på en rekke ulike måter. Den kan brukes uavhengig av andre enheter, men kan også kobles til og kommunisere med andre enheter, inkludert Arduino, Galileo, Kano og Raspberry Pi, men også med andre Micro Bit-enheter.

Ifølge BBC er enheten designet for å være et utgangspunkt for å gjøre unge barn interessert i koding, slik at de kan ta skrittet opp til mer avanserte enheter etter hvert.

Mangel

De fleste barn er i dag vant til å bruke datamaskiner, men bruker det meste av tiden å konsumere det andre har skapt i stedet for å være kreative. Undersøkelser viser at både Storbritannia og andre land allerede begynner stor mangel på fagfolk med digitale kunnskaper. Dette ventes å øke i årene som kommer.

BBC Micro Model A/B, som ble designet og bygget av Acorn Computer. Den ble lansert i 1981.
BBC Micro Model A/B, som ble designet og bygget av Acorn Computer. Den ble lansert i 1981. Bilde: StuartBrady/Wikipedia
– Det er nettopp dette BBC handler om, å samle bransjen på en enestående skala og å gjøre en forskjell for millioner. Akkurat som vi gjorde med BBC Micro på 1980-tallet, ønsker vi å inspirere framtidens digitale visjonærer, sier Tony Hall, BBCs generaldirektør, i en pressemelding.

Både BBC og selskapets mange partnere i dette initiativet, har innsett at praktisk erfaring vil hjelpe barn med å forstå databehandlingspensumet, som har blitt innført i den britiske grunnskolen, på måter som ikke er mulig med bare programvare eller tradisjonell klasseromsundervisning. Spesielt tror man at Micro Bit-enhetene skal bidra til elevenes forståelse for fysiske konsepter innen teknologi og databehandling, noe som igjen bidrar til utvikling av kompleks tankegang, i tillegg til strategier for analyse og problemløsning.

Blant selskapene som bidrar til design og distribusjon av Micro Bit, er ARM, element14, Freescale Semiconductor, Microsoft, Nordic Semiconductor og Samsung. Listen over bidragsytere til Make it Digital-initiativet er dog mye lenger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.