Deler ut gratis bedriftsprogramvare

I dag lanserer Oracle gratis salgsverktøy. Etter hvert kan du kanskje få gratis økonomisystem og alt annet du trenger for å drive bedriften din.

Små norske bedrifter går lysere tider i møte. For Larry Ellison, Oracles enerådige toppsjef, har svært aggressive planer for hvordan han skal øke salget. Modellen er den samme som narkotika-langere bruker: første skuddet er gratis.

På adressen Oraclesalesonline.com finner du nå et gratis verktøy for salgsarbeide, det bransjen kaller CRM. På Internett-siden kan du lage en konto for din bedrift og la ansatte dele kunderegister, oppfølgingsplaner, kalender og andre funksjoner. Leder kan med riktig passord få ut statistikk.

Foreløpig finnes programmet bare i engelsk versjon og det mangler en del. Men Oracle hinter sterkt mot store utvidelser. Blant annet lover de etter hvert at salgsprogrammet skal kunne utveksle kontaktregister med annen programvare, epost-klienter og lommemaskiner.

Oracle lover også versjoner for andre språk enn engelsk, men om og når dette kommer kan ikke Harald Løvvik, markedssjef i Oracle Norge, si noe om. Dette kan etterhvert spå dårlige nyheter for en rekke småleverandører av salgssystemer, som blant annet Superoffice.

Salgsprogrammet er bare første trinn. I pressemeldingen fra selskapet står det: "Salesonline er den første av en serie tjenester fra Oracle Application 11i-serien Oracle planlegger å tilby over Internett".

Oracle skal tjene penger på å selge de avanserte funksjonene. Med gratistjenesten sikrer de seg store antall kunder som så kan kontaktes. Til salgsprogrammet vil du kunne kjøpe beregning av salgsbonus, reiseregninger og annet, forteller Løvvik til digitoday.no.

- Du får alle standard-funksjoner gratis. Har du behov for større fart, tilleggsfunksjoner eller integrasjon med dine andre systemer, kan du leie salgsprogrammet fra en ASP-partner eller kjøpe programmet på vanlig vis, forklarer Løvvik. Foreløpig har ikke Oracle skaffet seg noen ASP-partner i Norge, men "arbeider med saken", ifølge Løvvik.

De to neste gratis-produktene som skal lanseres i løpet av høsten er kundeservice og markedsføring. Deretter følger andre programmer og kanskje til og med motoren i alle bedrifter; økonomisystemet. På adressen www.businessonline.com hinter Oracle videre mot nettopp dette.

Der lister Oracle opp salg av tilgang på økonomisystemer, portalprogramvare, personalsystemer, lønnsystem, logistikk, budsjett. Dessuten lover selskapet å lansere epost-tjenester, reisebyrå for bedrifter og lagring av filer på Internett. Her har Oracle gratis-konkurrenter i dag.

Aksjekursen til markedslederen på salgsprogramvare, Siebel, falt etter at planene til Oracle ble kjent.

Til toppen