Deler ut «gratis» kildekode

- Ved å GPL-lisensiere kildekoden får vi miljøet rundt fri programvare med på videreutviklingen.

Deler ut «gratis» kildekode

- Ved å GPL-lisensiere kildekoden får vi miljøet rundt fri programvare med på videreutviklingen.

Fri programvare, eller friprog som det gjerne forkortes til i Norge, er en lisensieringmodell og en forretningsmodell for programvareløsninger der kildekoden deles ut til alle som vil ha den.

Navnet har også skapt endel problemer fordi fri gjerne assosieres med gratis. Det har gjort at man har måtte presisere med uttalelser som «Free as in freedom, not as in beer». På engelsk har mange også gått over til å bruke Open Source istedenfor, og i Norge ble det raskt til åpen kildekode.

Selv om friprog-entusiastene er nøye med å poengtere at fri programvare ikke nødvendigvis er gratis, så er det nok av tilfeller der det fremheves som den kanskje største fordelen.

I en pressemelding med tittelen «Norsk tynnklientløsning blir nå gratis», forteller et av Norges ledende selskaper innen fri programvare, Redpill Linpro, at de deler ut kildekoden til sitt Multiframe-system.

Dette er et system for å opprette, administrere og drifte tynnklientmiljøer.

- Ved å GPL-lisensiere kildekoden får vi miljøet rundt fri programvare med på videreutviklingen av Multiframe, sier Christopher Grenness i Redpill Linpro, i en pressemelding.

Han presiserer at de fortsatt satser på å tjene penger på Multiframe, men at de vil gjøre det gjennom salg av konsulenttjenester, support, serviceavtaler og kurs.

- Ved å tegne support- og serviceavtaler sikrer kunden at Redpill Linpro fortsetter å ta ansvar for å videreutvikle Multiframe, sier Grenness.

Interesserte kan laste ned kildekoden og lese mer om løsningen på Multiframe.net.

Tilgang til kildekoden og mer informasjon er tilgjengelig på http://www.multiframe.net

Til toppen