Deler ut gratis pasientdata-system

Norsk helsesektor kunne kanskje spart enorme summer på å bruke et helt gratis system.

Norsk helsesektor er inne i det som hadde uten tvil vært Norges største IT-prosjekt - hvis det hadde hatt et samlet budsjett. For i tur og orden har de fleste norske sykehus, alene eller sammen med andre, kjøpt inn blant annet systemer for digital pasientjournal.

Blant annet har Bodø-baserte Dips blitt store i dette markedet, men kanskje kunne norsk helsesektor spart mye penger. For det finnes faktisk en åpen kildekode-løsning.

Årsaken er at i utgangspunktet skal alt som finansieres av offentlige midler i USA deles ut gratis. Dette prinsippet ble fulgt opp da U.S. Department of Veterans Affairs, departementet som følger opp alle tidligere ansatte i forsvaret, laget et digitalt pasientjournal-system. Systemet heter WorldVista EHR.

For Veteran Affairs så tidlig at det var enorme summer å spare på å samle all informasjon om hver forsvarsansatt i digitale formater som kunne brukes uansett hvor personen flyttet eller ble innlagt. Og systemet måtte være skalerbart - Veteran Affairs har ansvarer for helsen til millioner av amerikanere som har vært innom forsvaret.

Systemet er beregnet på både sykehus, aldershjem og polyklinikker. Her kan du lese mer om systemet.

En liten ekstrapoeng: En franskmann påstår han har rettigheter på ordet Vista, men Veterans Affair var nok ute før med et IT-system som heter noe med Vista.