Deler ut ny Linux for nett-programvare

Ajax13 skal om få uker lansere ajaxOS, et Linux-basert system laget for bruke med nett-baserte applikasjoner.

Deler ut ny Linux for nett-programvare

Ajax13 skal om få uker lansere ajaxOS, et Linux-basert system laget for bruke med nett-baserte applikasjoner.

Selskapet Ajax13, med tidligere Linspire-sjef Michael Robertson i spissen, skal innen noen få uker slippe et nytt, gratis operativsystem, som riktignok er basert på Linux-distribusjonen Linspire, men hvor man har forsøkt å bygge inn noe nytt - iboende støtte for Ajax-baserte (Asynchronous JavaScript + XML) applikasjoner. Dette innebærer blant annet at webbasert programvare vil lastes automatisk i en nettleser når brukeren klikker på en fil med kjent format.

Foreløpig har ikke Ajax13 offentliggjort så veldig mye informasjon om ajaxOS, selv om det ble demonstrert offentlig under 2006 Desktop Linux Summit i slutten av april. Et opptak av denne seansen er tilgjengelig her (krever Real Player eller tilsvarende).

Blant det som loves er fjernlagring av filer. Ajax13 vil tilby gratis lagring av brukerens dokumenter og andre filer. Filene skal være tilgjengelig fra det samme filbehandlingsverktøyet som de lokale filene, men vil være sikret mot harddiskkrasj og lignende.

Det meste av programvaren i ajaxOS vil oppdateres helt automatisk.

Det oppgis at applikasjonene vil være kompatibelt med alle vanlige filformater. Dette skal blant annet sikre at filene også vil kunne benyttes av andre brukere med annen programvare.

Ajax13 tilbyr fra før flere frittstående Ajax-applikasjoner som kan kjøres i Firefox, uavhengig av operativsystem. Andre nettlesere vil støttes etter hvert. Applikasjonene inkluderer blant annet et tekstbehandlingsprogram og et tegne- og diagramprogram. Programmene inneholder ikke all den funksjonaliteten man finner i Microsoft Office eller OpenOffice.org, men siden de bare er noen hundre kilobytes store, kan de lastes raskt og effektivt også på maskiner med relativt lite minne.

Til toppen