Dell-bærbare får sikkerhetsbrikke

Dell har lansert nye bærbare PC-er med sikkerhetsbrikken «Trusted Platform Module».

Dell har lansert nye bærbare PC-er med sikkerhetsbrikken «Trusted Platform Module».

Dell har lansert en ny miljøvennlig stasjonær PC (Optiplex GX280) og fire nye bærbare PC-er, hvorav tre i den lette bedriftsserien Latitude med sikkerhetsbrikken «Trusted Platform Module» (TPM).

TPM har sin opprinnelse i en allianse opprettet i oktober 1999 av Compaq, HP, IBM, Intel og Microsoft, i dag kjent som Trusted Computing Group. Oppgaven er å spesifisere standarder for sikker maskin- og programvare. TPM er en sentral del av Microsofts sikkerhetsstrategi NGSCB («Next Generation Secure Computing Base»). Den er ennå ikke implementert i Windows, slik at PC-leverandørene må levere egen programvare for at kundene skal kunne dra nytte av den.

Dell er ikke den første som leverer TPM-maskiner i Norge. På prosjektbasis har for eksempel Fujitsu Siemens levert TPM-utstyrte bærbare siden august i fjor. (Se artikkelen Autentisering for både PC og bruker.)

Hensikten med TPM er å lagre følsomme data på en måte som gjør dem utilgjengelige for uvedkommende, og å tilby kryptografiske tjenester til applikasjoner som kjører på PC-en. De følsomme data det dreier seg om, er dels krypteringsnøkler, dels informasjon om hvordan PC-en er konfigurert.

TPM kan dermed brukes til å

  • overvåke at PC-ens konfigurasjon svarer til en bestemt norm, satt av systemadministrator
  • bevise overfor nettverket at PC-en er konfigurert i samsvar med en gitt norm
  • hindre uvedkommende fra å få tak i private eller symmetriske krypteringsnøkler
  • bruke de lagrede krypteringsnøklene til forskjellige typer tjenester, som løpende filkryptering og dekryptering, digitale signaturer, brukerautentisering og så videre

TPM kan oppfattes som et slags høyt ytende smartkort, med innebygget kryptoprosessor, integrert i selve maskinen. Den gir raskere og framfor alt sikrere kryptering enn løsninger med eller uten smartkort. Mange sikkerhetsbrudd kan unngås ved å autentisere både maskinvaren og brukeren, og TPM bidrar til å holde uautorisert maskinvare unna interne systemer.

De nye Latitude-modellene – D410, D610 og D810 – har Intels nyeste Centrino-plattform med det mobile brikkesettet 915, PCI Express og Pentium M-prosessorer opptil 2,13 GHz. Kassen er gjort kraftigere, tastaturene er stivere og har innebygget vern mot søl, og lokket har fått kraftigere hengsler. TPM er supplert av integrerte smartkortlesere for bedre autentisering av brukere. I tillegg til WLAN etter 11a og 11g-standardene kan man få Bluetooth 2.0. Den letteste modellen, D410, veier 1,7 kilogram og koster fra i underkant av 20.000 kroner, mva og frakt inkludert, men uten TPM-brikken.

Den fjerde nye bærbare modellen fra Dell er en mobil arbeidsstasjon i Precision-serien.

Til toppen