BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dell bruker milliarder på nettskyen

- Gleder oss til å rulle ut i Norge, sier Michael Jacobs.

15. apr. 2011 - 13:44

Dell varsler en storstilt opptrapping i satsingen på nettskyen. I løpet av året skal de investere rundt én milliard dollar, fordelt på 22 datasentre verden over.

Hensikten er åpenbar. I likhet med sine konkurrenter ønsker de å sikre seg biter av en stadig mer lukrativ kake:

Nettskytjenester er i rask vekst. Markedet er ventet å tredoble seg og bli verdt over 44 milliarder dollar årlig innen 2013, ifølge undersøkelser fra IDC.

Ingen av Dells datasentraler befinner seg i Norden. Foreløpig er det kunngjort fire europeriske sentraler, blant annet i Irland, Nederland og Frankrike.

Leverer skykraft til Norge

Dell Norge oppgir i en pressemelding at investeringene vil hjelpe dem å tilby både private og lukkede nettskyløsninger til kunder. Enkelte av tjenestene skal tilbys det norske markedet umiddelbart.

- Teknologien går fremover, og løsninger i nettskyen betyr at bedrifter over hele verden kan og bør tenke annerledes på IT-funksjonen. Nettskyen kan gjøre bedrifter mer oppdaterte og effektive, sier direktør Michael Jacobs.

Den første nye løsningen som de vil tilby i Norge er Dell vStart, en pakke bestående av virtuelle servere og tilhørende konsulenttjenester. Her får kunder anledning til å starte opptil 100-200 virtuelle maskiner fra et enkelt grensesnitt. Maskinvaren som er involvert inkluderer Dells Intel Xeon-baserte PowerEdge-servere, lagringssystem av typen EqualLogic og PowerConnect-svitsjer. Virtualiseringsløsningene er basert på Microsofts HyperV-teknologi.

Videre planlegger de å selge Dell Email og File Archiving, samt en mer omfattende løsning for virtualisering av klienter kalt Dell Desktop Virtualization. Dette kommer på plass først senere i år.

Dell hevder at bedrifter som biter på det nye tilbudet heretter ikke trenger å tenke på infrastrukturen sin overhodet, og at tid og ressurser frigjøres.

- Dette er noe vi virkelig gleder oss til å rulle ut her i Norge, sier Jacobs, som ifølge pressemeldingen allerede kan notere seg for avtale om leveranse til flere norske kunder.

Hva slags norske kunder sikter Dell mot?

- Vi sikter ganske bredt. Alt fra små- og mellomstore bedrifter med begrensede ressurser, som ønsker å sette bort hele oppgaven, til store virksomheter som gjerne kan bruke nettskyen til enkeltoppgaver, sier direktør for løsninger i Dell Norge, Per Kristoffersen til digi.no.

Dell er på ingen måte alene om å tilby maskinkraft, lagring og tjenester levert over Internett. Hva er unikt med deres tilbud?

- Jeg tror alle aktørene har litt forskjellig tilnærming til skytjenestene. Dell har en grunnleggende filosofi om tilby både oppbygging av private nettskyer og levere gjennom vår egen infrastruktur. Vi er like opptatt av begge deler, sier Kristoffersen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.